La majoria d'alcaldes de l'Urgell reclamen que el confinament sigui comarcal

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós (primer dissabte amb els comerços no essencials tancats a Tàrrega)

Coincidint amb l'entrada en vigor de les noves mesures per frenar els nous contagis de Covid (que se centren en el confinament municipal tots els dies de la setmana i el tancament del comerç no essencial el cap de setmana fins almenys el dia 17 de gener), diversos municipis de l'Urgell lamenten que se'ls apliqui les mateixes mesures que a altres zones de Catalunya més massificades i reclamen un confinament comarcal. És el cas de Puigverd d'Agramunt on el seu alcalde, Joan Eroles, afirma que "per a municipis de menys de 500 habitants és una mesura massa restrictiva". Per la seva banda, l'alcaldessa d'Anglesola, Carme Miró, i l'alcalde de Preixana, Jaume Pané, defensen un "confinament comarcal per als nostres pobles, seria més correcte i lògic". En el mateix sentit s'expressa l'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez: "El confinament municipal hauria de tenir en compte el territori, no té cap sentit aplicar el mateix tipus de confinament a les zones rurals que als punts més massificats, com ara l'àrea metropolitana ". Fernàndez apunta que "a la nostra zona hi ha municipis sense cap dels serveis essencials". És el cas, per exemple, d'Ossó de Sió on el seu alcalde, Antoni Gilabert, explica que "el confinament municipal ens perjudica perquè no disposem de serveis essencials i ens hem de desplaçar fora del municipi". Més crític es mostra l'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, que afirma que "és un desgovern total, la Generalitat no té en compte, com ve fent habitualment, les diferències territorials del nostre país". Pujol afegeix que "no tenen miraments per tancar Lleida o al Baix Segre, però quan la zona metropolitana està malament, ens ho fan pagar a tots, com a mínim necessitaríem un confinament comarcal a l'Urgell".

Tot i això, altres alcaldes de la comarca veuen bé les mesures tenint en compte l'evolució de la pandèmia. És el cas de l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan: "És necessari restringir la mobilitat i la interacció social i el confinament municipal és una forma d'aconseguir-ho". Tot i això, reconeix que el confinament municipal i el tancament dels comerços no essencials durant el cap de setmana serà "perjudicial, i més tenint en compte l'inici de les rebaixes" però afegeix que "és necessari frenar per poder continuar avançant". L'alcalde de la Fuliola, Jaume Ferrer, i l'alcaldessa de Vallbona, Elisabet Riera, també valoren "bé" el confinament municipal mentre que el de Bellpuig, Jordi Estiarte, diu que "esperem que el sacrifici valgui la pena, de fet està a les nostres mans que valgui la pena reduint la interacció social".

Tot i les noves mesures, als alcaldes consultats no els consta que negocis hagin optat per tancar durant aquests deu dies.