La Sala Marsà de Tàrrega acull fins al 15 de gener una exposició sobre l’obra experimental de Guillem Viladot

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega acomiada el 2022, durant el qual s’ha commemorat el centenari del naixement de Guillem Viladot (1922-1999), amb dues activitats més en homenatge a l’artista agramuntí. Aquest dijous s’ha inaugurat una tercera exposició dedicada al polifacètic creador a la capital de l’Urgell. A la mostra que explorava les aliances de Viladot i altres creadors de Ponent produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLA) que s’ha pogut veure aquesta tardor al Museu Tàrrega Urgell i a una altra que ha acollit la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell durant la primera quinzena de desembre, s’afegeix ara a la Sala Marsà una proposta que ofereix una selecció de la seva obra experimental.

Així ho han manifestat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, en el decurs de la inauguració de la mostra. Pijuan ha destacat l’extens catàleg d’activitats que Tàrrega ha dedicat enguany a Viladot. Des del consistori també s’ha subratllat la importància de l’exposició, la qual ajuda “a difondre l'obra i el pensament d'un artista que ha calgut reivindicar, també, és clar, des de Tàrrega”, en paraules de Vílchez. L’acte també ha comptat amb la presència dels comissaris de la mostra, el tècnic de Cultura Xavier García i el director de la Fundació Privada Guillem Viladot; el poeta Jaume Pont; així com altres membres de l’arc consistorial.

La mostra, que romandrà oberta fins al proper 15 de gener, és una tria de les peces més singulars de la trajectòria de Viladot des de les primeres temptatives volumètriques i la poesia concreta fins als objectes trobats o descontextualitzats. ‘Viladot. Antològica breu’ és un passeig per l’obra d’un autor clau de la poesia experimental. Xavier García i Pau Minguet han seleccionat per a la darrera mostra de l’any a la Sala Marsà obra poc coneguda de Viladot, donant especial protagonisme a la poesia visual. “Un dels principals eixos de l’exposició era mostrar quadres que no s’han vist mai o gairebé mai així com peces de la sèrie quasi inèdita ‘Miniverbalitzacions’, entre altres”, sostenen els comissaris. El gruix de l’exposició el formen una trentena d’obres de poesia visual, tot i que també inclou “unes quantes peces amb volum d’objecte trobat”.

Presentació del llibre ‘La rosa concreta’

Precisament de la mateixa idea sorgeix el volum 52 de la Col·lecció Natan, que s’ha presentat en el marc de la inauguració de la mostra. Així, la Regidoria de Cultura ha editat el llibre ‘La rosa concreta’, una selecció de poesia visual de Viladot feta pels mateixos comissaris però centrada en el vessant més clàssic de la poesia experimental de l’autor: el concretisme. “L’obra de Viladot té rebel·lia i una certa política, ja que és un embat contra el discurs institucionalitzat a la recerca de llibertat”, sosté García, qui va conèixer personalment l’autor. El llibre s’acompanya del text titulat ‘Principi de les cruïlles del món’ signat per l’escriptor targarí Manuel de Pedrolo que originàriament fou el pròleg del llibre ‘T/47’ (Pòrtic, 1971) de Viladot. “Aquest text, fet també des de l’experimentació i gens convencional, és un exemple de la connexió existent entre tots dos creadors”, ha afirmat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú.