Marc Puebla escriu un conte sobre el seu avi Victorino, agutzil d'Agramunt durant 15 anys

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Marc Puebla, veí i mestre d’Agramunt, presentarà aquest Sant Jordi un conte molt especial dedicat al seu avi, Victorino Puebla García (1913- 1998). Es tracta d’un home que va deixar enrere el seu passat a Fuente-Andrino (Palència) per amor i per la seva feina, que el va traslladar fins a la capital del Sió, on va arribar com a guàrdia civil però al cap del temps es va convertir en l’agutzil del municipi, feina que va fer durant 15 anys.

Victorino Puebla era una persona molt estimada a la capital del Sió, motiu pel qual l’Ajuntament va decidir dedicar-li un dels quatre caparrons l’any 2015, creats en homenatge a veïns anònims i entranyables de la localitat, escollits per votació popular.

El seu net explica que el conte, que porta per títol Senyor Victorino - El somni d’un caparró i compta amb il·lustracions de l’artista local Serafina Balasch –també familiar del protagonista–, té per objectiu explicar als més petits del municipi “de forma divulgativa i didàctica” la vida i la peculiar feina del seu avi.

Puebla destaca que "al conte el caparró de Victorino Puebla pren vida i explica a una família actual d’Agramunt la seva vida i la seva feina: què era un pregó, com els feia recorrent els diferents carrers, les tasques que duia a terme, on residia (al costat de l'escorxador municipal...". Els noms de la família que apareixen al conte són de nets i besnets de l’homenatjat.

Així mateix, el conte es complementa amb una part biogràfica i unes fotografies reals de l’època així com codis QR que deriven a la història dels caparrons i els capgrossos d’Agramunt; programacions didàctiques amb propostes per a Infantil i Primària dissenyades per a l’ocasió per mestres del municipi, i diferents activitats interactives.

El conte Senyor Victorino - El somni d’un caparró es posarà a la venda el 22 d’abril, vigília de la diada del llibre, a un preu de 17 euros a les llibreries d’Agramunt i al compte d’Instagram @marc_puebla. Se n’han editat 600 exemplars amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Agramunt i de la Diputació de Lleida. L’objectiu del projecte no és econòmic, per la qual cosa els beneficis es destinaran a dos entitats locals: Creu Roja i Tradi-Sió. La idea és que cada família amb un caparró escrigui un conte sobre la persona distingida amb aquesta figura i el publiquin a la col·lecció Contarrons.