L’Ajuntament de Tàrrega du a terme obres de millora a la depuradora

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega està a punt de començar l’execució de diverses millores a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del municipi. D’una banda, amb una inversió de 115.278 euros (IVA inclòs), es faran obres per adequar el camí d’accés a l’equipament millorant les condicions del ferm i la seguretat del vial gràcies a l’aplicació d’asfalt. De l’altra, també és imminent l’inici de la construcció d’un nou col·lector que substituirà l’actual conducte que retorna l’aigua tractada al medi natural i que ara presenta problemes de filtracions. Aquest segon projecte suposarà una inversió de 132.495 euros (IVA inclòs). Per tant, l’EDAR de la capital de l’Urgell rebrà una inversió total de 247.773 euros en millores. Si bé les obres han estat tramitades per l’Ajuntament de Tàrrega a través de la Regidoria d’Urbanisme, el seu finançament prové íntegrament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Pel que fa a la millora del camí que uneix l’antiga N-II (o carretera de Vilagrassa) fins a la depuradora, es procedirà a la neteja i l’esbrossada del traçat del vial per renovar-ne el ferm, que tindrà dues capes d’asfalt de cinc centímetres cadascuna. El projecte contempla l’adequació de pous de registre a la nova cota de rasant i la protecció de les arquetes de reg més properes al camí, susceptibles a ser trepitjades pels vehicles; l’abalisament dels elements de reg més propers al camí; i la col·locació d’una barrera de seguretat en el tram inicial del camí, on hi ha un alt risc de caiguda. En total, s’actuarà en una superfície de 2.885 metres quadrats, ja que el camí té una longitud de 556 metres amb una amplada variable segons el tram que va de 4,5 a 6 metres. Els treballs, que s’han adjudicat a l’empresa Sorigué SAU, permetran accedir a l’equipament amb major comoditat i seguretat.

D’altra banda, el projecte de construcció de la nova canonada que retornarà al riu d’Ondara l’aigua tractada a l’EDAR preveu la instal·lació d’un tub d’un metre de diàmetre, amb més capacitat que l’actual. Així, es procedirà a esbrossar el traçat per on passarà el col·lector i s’excavarà una rasa per soterrar-hi el conducte retirant també l’existent. L’empresa Ribalta i Fills SA serà l’encarregada de dur a terme les obres. Ambdues actuacions de millora tenen un termini d’execució de tres mesos. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, José Luis Marín, “el consistori targarí treballa contínuament per millorar les instal·lacions de la depuradora i cada any hi fem actuacions”. En aquest sentit, durant el 2022, es van invertir uns 90.000 euros en la millora de la deshidratadora i altres petites intervencions per optimitzar el rendiment d’unes instal·lacions de gran importància a l’hora de depurar les aigües residuals i preservar el medi natural.