L’artista danesa Louise Franklin desenvolupa a Tàrrega un treball participatiu sobre fotografies antigues del territori

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

La ciutadania de Tàrrega ha tingut l’oportunitat de participar en una de les residències creatives que acull l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR). Concretament, diverses persones veïnes de la capital de l’Urgell o amb vincles personals amb la ciutat han ajudat l’artista danesa Louise Flanklin Wiberg a escollir algunes de les imatges que formaran part del projecte Hidden in plain sight. Segons ha explicat el director de l’ACUR, Carles Quevedo, “hem lliurat a cada participant una caixa de fotografies del segle passat de Tàrrega i rodalies amb la finalitat que les observés i, a partir de detalls que els cridessin l’atenció, en seleccionessin unes quantes”.

Aquestes imatges s’inclouran en el treball que realitza Franklin, que pretén “reflexionar sobre les diferents maneres que existeixen de mirar una fotografia i com la mirada que prenem influencia en el relat que en fem”. L’artista duu a terme una recerca del material fotogràfic de l’ACUR per centrar-se en allò que anomena “imatges dins de les imatges”, aquelles parts o detalls de la fotografia que no en són el focus principal, però que sovint permeten crear noves narratives, significats o associacions.

El resultat de la recerca, juntament amb les propostes de la resta de participants de la cinquena edició del programa de residències creatives de l’Arxiu, es donarà a conèixer en el marc de les jornades “Trans-documentar” els dijous 21 i 28 de juliol a les 7 de la tarda. En aquest sentit, aquest dijous 21 de juliol, Joan Vila-Puig Morera proposa una caminada per Les Eres de Tàrrega. Imaginari paisatgístic i sistema cultural, a partir d’una exposició que va fer el seu avui, el pintor Vila-Puig, a Tàrrega el maig del 1936.

La recerca d’Albert Gironès titulada Des de la resclosa, que centra la mirada en la influència sobre el territori rural català dels relats vinculats a la febre ovni de la segona meitat del segle XX i que proposa rellegir en clau ufologia el Mecanoscrit de Pedrolo, es presentarà el proper 28 de juliol. Finalment, Marta Bisbal Torres presentarà Fora de camp, un treball inspirat en el terme de la teoria del cinema i la fotografia anomenat “fora de camp”, aquell espai no visible dins del camp que s’enfoca.

Els treballs seleccionats apleguen per tant diversos camps de les arts i les ciències socials, contribuint així a fomentar la investigació artística i la producció en un arxiu públic, la promoció artística relacionada amb la interpretació dels documents, enriquir l'experiència per a l'artista i la ciutat amfitriona i obrir un nou camp d’enfocament transdisciplinari dels arxius. Les residències de creació, recerca i investigació compten amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell.