Les Garrigues demana al Govern que flexibilitzi la llei d'urbanisme per adaptar-la al territori i evitar el despoblament

Redacció | Foto: Anna Berga (ACN)

Uns 200 tractors han protagonitzat aquest passat divendres a la tarda una marxa lenta pels carrers de Tàrrega per exigir al Govern mesures “efectives” per posar fi a la plaga de conills que afecta els agricultors. La protesta ha estat convocada per la Plataforma Pagesos o Conills i ha començat amb la lectura d'un manifest en què els pagesos denuncien que fins ara han assumit totes les mesures per fer front als danys de la fauna, mentre que l'administració, en canvi, “no ha fet res”. Per això, demanen al Govern que utilitzi biocides i xarxes nocturnes i que porti a terme més batudes a la nit, ja que consideren no se'n fan suficients. A banda, també reclamen més facilitats per als caçadors i que s'indemnitzi els pagesos afectats.

La concentració contra la plaga de conills ha aplegat uns 200 tractors d'agricultors de l'Urgell i de la resta de les comarques de Ponent, alguns dels quals han lluït cartells amb frases com “conills o futur del camp” o “rosten el futur de tothom”.

La jornada de protesta ha començat amb la lectura d'un manifest en què els membres de la Plataforma Pagesos o Conills s'han refermat com a pagesos i han reivindicat que la seva feina “no és empaitar conills, senglars i cabirols” ni “fer d'administratius”.

Així, han carregat contra el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, al qual acusen de no haver “fet res del que estava a les seves mans” per ajudar-los. En comptes d'això, diuen que només els han fet “perdre el temps amb reunions i amb bones paraules per no solucionar res”, i han criticat que els seus responsables d'Acció Climàtica “s'hagin dignat a trepitjar el terreny” quan els conills els han fet perdre més diners que “cap circumstància climatològica”.

Ens estan arrasant tots els cultius i la situació ja no la podem aguantar més”, ha explicat Núria Bacardi de la plataforma, que ha criticat que malgrat les reunions amb el Govern dels darrers mesos, “de solucions efectives no n'hi ha hagut cap”.

Per la seva banda, Àleix Foix, també de la plataforma Pagesos o Conills, ha avisat que si les solucions no arriben aviat, el sector es veurà obligat a plegar. “Se'ns acaba el temps, perquè ja no en tenim, perquè ja vam perdre part de la collita passada i aquesta potser la perdrem tota i les mesures han d'arribar, sinó nosaltres no hi tenim res a fer, la batalla l'estem perdent per golejada.

Els pagesos s'han concentrat al costat del càmping de Tàrrega on també han fet una demostració de com fer malbé un cau de conills. Tot seguit, han arrencat la tractorada per la C-14 al seu pas per la capital de l'Urgell.

L'agricultor i membre de la plataforma, Ramon Boleda, ha assenyalat que repetiran la marxa lenta en les pròximes setmanes, ja que consideren que el Govern està “arruïnant el terreny i passen de tot”. La següent tindrà lloc divendres vinent, dia 17, a Mollerussa i també n'han programat una altra a les Borges Blanques el 24 de febrer i una a Lleida el 3 de març.