L'escola Vedruna de Tàrrega fabrica i instal·la caixes niu al Pla de Lluçà per afavorir la biodiversitat

Text: Redacció / Foto: Pla de Lluçà

L’escola Vedruna de Tàrrega i les entitats vinculades a l’espai natural del Pla de Lluçà han culminat aquesta setmana el primer projecte educatiu que s’ha dut a terme en aquest espai natural.

El Pla de Lluçà és una finca pública situada prop del terme de La Figuerosa i que gestiona el grup mediambiental GEMA, conjuntament amb altres entitats com La Soll i el Cau Tàrrega. Aquest espai té com a principal objectiu afavorir la biodiversitat, treballant pel medi ambient, la fauna i la vegetació, així com conscienciar-se de les particularitats de l'entorn més proper.

Després de conèixer quins ocells són els més habituals i característics de la zona, diferents naturalistes van creure necessari habilitar espais per afavorir la cria i la presència d’aquests. Un altre dels objectius que s’han plantejat és donar a conèixer als més joves l’entorn i la biodiversitat que hi ha a prop de la ciutat de Tàrrega. Per aquest motiu es va buscar una sinergia amb l’escola Vedruna de Tàrrega amb qui s’ha dissenyat el projecte 'Caixes niu', que té com a finalitat la construcció de diversos nius per a espècies autòctones de la zona i que engloba contingut mediambiental i tecnològic per treballar durant el primer cicle de Secundària.

L’alumnat de 1r d’ESO d’aquesta escola ha conegut les característiques dels diferents ocells autòctons i  ha construït un total de 38 caixes niu per repoblar i afavorir la presència d’aquestes aus a la zona, tot coneixent les normes de seguretat del taller, les eines i diferents materials com la fusta. En total, han fabricat a l’escola 20 caixes de mallerengues, 10 de pit-roig, 5 de mussol i 3 de gaig-blau. També ha col·laborat en aquest projecte la fusteria del centre de recursos Cal Carreter del Grup Alba, que ha elaborat les fustes amb les quals els alumnes de l’escola Vedruna han construït les caixes niu.

Una vegada que l’alumnat va conèixer totes les particularitats dels ocells i va construir les caixes niu per a cada espècie, els i les joves estudiants han fet aquest dimecres una visita guiada al Pla de Lluçà, on a més de veure amb els seus propis ulls tot el que han estat coneixent aquest trimestre, han sigut protagonistes instal·lant les caixes niu als espais més adients per a cada espècie. Durant el matí, també han fet dos tallers on se’ls hi ha explicat més detalls sobre els ocells i les plantes de la zona i a més a més han contribuït amb la millora de l’espai fent una batuda de deixalles.

El projecte és una prova pilot que, veient l’èxit obtingut, de ben segur es replicarà durant els cursos vinents, amb la col·laboració d’altres escoles i entitats que tinguin interès en temes ambientals i de biodiversitat.