Lily Brick i Erik Schmitz faran un innovador mural artístic a la façana de l'Escola Ondara de Tàrrega

Text: Redacció / Fotos: Escola Ondara

Els artistes Liky Brick i Erik Schmitz, professor del centre, faran innovador mural de gran format a la façana de l’Escola Ondara de Tàrrega, que pretén reivindicar la cultura a partir d'una innovadora tècnica en quant al mural matèric i volumètric creada per a l'ocasió. El mural es materialitzarà durant la primera quinzena de maig. De fet, està previst que comencin el dilluns dia 3 i els treballs s'allargaran uns 10 dies.

El projecte artístic, liderat per Lily Brick i que va començar a gestar-se fa més d’un any, ha comptat amb la implicació directa de l’alumnat del centre educatiu, un procés de recerca simbòlica, temàtica, cromàtica i compositiva, que ha confluït en la proposta final.

D’aquesta manera, l'alumnat ha participat en la seva evolució des del primer moment, aprenent i vivenciant com es duu a terme un projecte artístic de gran format en tots els seus aspectes; tant els teòrics i tècnics en el seu desenvolupament, com els aspectes artístics i pràctics que s’esdevindran en aquest tram final.

La innovadora tècnica que s'emprarà per materialitzar el mural ha estat fruit d'un procés de recerca i desenvolupament (R+D), després de descartar treballar amb argila, que era la idea inicial de l'artista en valorar que darrere la façana a intervenir s’hi troba l’aula-taller de ceràmica del centre, una de les més destacades de l’Estat espanyol en actiu, de la mà del reconegut mestre ceramista Magí Sambola, que també ha col·laborat en aquest procés de R+D artístic assessorant Lily Brick.

Tot plegat ha fet que el projecte hagi anat prenent uns matisos tan propis que fan d'aquest mural una proposta totalment singular i un punt d'inflexió en l'obra de l'artista Lily Brick, que en aquesta ocasió deixarà els esprais de grafit per treballar aquest cop, conjuntament amb l'escultor Erik Schmitz, amb el martell i el cisell, amb pasta de morter i amb pigments minerals en pols des de la grua elevadora.

Un projecte de gran format amb diferents dimensions, artístic, pedagògic i de R+D, que vol ser alhora una reivindicació de la cultura, que es troba actualment en un moment molt complicat tot i ser més necessària que mai.

Lily Brick descriu l’obra, que porta per nom Junts fem l’Ondara, així: “És una proposta basada en les possibilitats de fer un mural amb matèria, i amb una gamma cromàtica concreta de l'entorn i del context. La temàtica que recorda el moment en què els castellers fan pinya, descriu el procés d'unió i d'ajuda. I és fruit d'un procés realitzat amb els mateixos alumnes, que estan formant-se per esdevenir també artistes, de manera que que hi ha hagut una connexió molt sincera i sorprenent. L'estil pictòric pretén basar-se en quelcom similar a un estudi d'anatomia o un apunt ràpid de dibuix, ja que totes les idees creatives sorgeixen primer d'un esbós, que podria entendre's com un símbol de qualsevol estudi artístic”.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Tàrrega.