Maldà comprarà una casa vella i hi habilitarà dos pisos de lloguer social

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Maldà preveu comprar una casa vella i habilitar-hi dos pisos destinats a lloguer social. El tinent d'alcalde, Sebastià Mata, ha explicat que "es tracta d'un habitatge molt gran, d'uns 500 metres quadrats, que dóna accés a dos carrers i que té moltes possibilitats". Mata ha reconegut que ja fa temps que els va sortir l'oportunitat d'adquirir l'edifici encara que no ho van poder fer per falta de finançament. El projecte preveu fer una divisió horitzontal de la casa i habilitar-hi dos pisos. Mata confia que el projecte comenci a finals d'estiu.

Precisament, aquest és el projecte amb el qual Maldà participarà en el Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori. L’objectiu del programa és facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús. La Generalitat ha escollit recentment els projectes per a dur a terme 20 proves pilot a petits municipis de Catalunya. 

Per a Mata, iniciatives d'aquestes característiques són molt importants per dos motius, "d'una banda, perquè les cases velles buides degraden els pobles amb les seves posteriors conseqüències, que poden afectar les cases veïnes, i d'altra banda, perquè en els pobles hi ha una manca d'accés al mercat de lloguer tenint cases buides, un autèntic drama ja que joves que volen emancipar-se no poden fer-ho al poble o famílies que volen instal·lar-se aquí no troben habitatge disponible".

El tinent d'alcalde de Maldà ha celebrat que el projecte fos escollit perquè "va ser per concurrència competitiva, fet que significa que l'avaluació va ser molt positiva entre tots els que es van presentar". També ha afegit que "aquesta prova pilot, que espero que amb els anys es consolidi amb més pressupost, és un canvi positiu" però ha insistit que "no és suficient, ha d'anar acompanyada d'un canvi del marc legislatiu".