Maldà és la primera parada de l'exposició itinerant 'Dones que porten el nom de Lleida'

Redacció | Foto: Diputació de Lleida

La diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez, ha fet aquest divendres, l’acte formal de traspàs de l’exposició ‘Dones que donen nom a Lleida’ a l’alcaldessa de Maldà, Anna Salla, que l’acollirà al seu municipi en la primera parada que farà per diferents ajuntaments del territori. Salla ha assistit a l’entrega de l’exposició juntament amb el dibuixant i autor dels retrats, Paco Ermengol, regidor també al mateix municipi i raó per la qual Maldà serà la primera parada. Les següents poblacions que acolliran l’exposició són Albesa i Camarasa, d’on són originàries Victorina Vila i Maria Rúbies.

Es tracta d’una exposició que mostra la biografia i les imatges de 12 dones del territori que han destacat en diferents camps com la ciència, la cultura i la política i que han fixat al món el nom de Lleida. Recordem que també van ser les 12 imatges que van aparèixer al calendari de la Diputació de Lleida per aquest any 2022 i del qual se’n van repartir més de 2500 exemplars. Tant l’exposició com els calendaris van ser iniciativa de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.

La diputada Helena Martínez ha explicat que aquesta exposició ha servit per reivindicar les dones que ens han precedit i reconèixer la seva contribució històrica en diferents àmbits, ja que malauradament en molts casos, no se’ls ha donat el reconeixement que es mereixen. “Dones que donen nom a la història de Lleida des de diferents àmbits i punts del territori, moltes vegades no reconegudes, perquè la història majoritàriament ha estat escrita per homes, però recordem que tant història com Lleida són noms de dones”, apunta Martínez.

L’exposició està formada per les imatges d’Aurembiaix d’Urgell i de Subirats, Margarida Rugall, Zoe Rosinach i Pedrol, Martina Castells i Ballespí, Maria Rúbies i Garrofé, Victorina Vila i Badia, Teresa Torrelles i Espina, Dolors Piera i Llobera, Aurèlia Pijoan i Querol, Concepció González i Maluquer, Rosa Viñals i Lladós i Maria Mercè Marçal, dones representants d’èpoques molt diverses, des del segle XII i fins a l’actualitat i que van ser rellevants per la tasca que van dur a terme.