La Marxa Ecològica i per la Pau celebra 40 anys de consciència i transformació

La marxa arrencarà a les 9 del matí des de Belianes amb un manifest “per valorar on hem arribat i què hem aconseguit”
Presentació de la XL Marxa de Belianes ©JordiBonilla
photo_camera Presentació de la XL Marxa de Belianes ©JordiBonilla

La Marxa Ecològica i per la Pau arriba el pròxim 26 de maig a les quatre dècades de vida reafirmant el seu compromís per la natura i la solidaritat. La XL Marxa arrencarà el diumenge a les nou del matí a Belianes i passarà per Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Arbeca.

El dissabte 25 hi haurà una jornada amb vermut popular per celebrar l’aniversari a partir de les 12 del migdia a la plaça de la Marxa. A la tarda es durà a terme un taller de reparació de bicicletes per preparar-les per a l’endemà i, a les 9 del vespre, es projectarà una pel·lícula familiar a la plaça de l’Ajuntament.

El tret de sortida de la pedalada serà diumenge a les 9 del matí des de Belianes. Prèviament, es llegirà el manifest d’aquesta edició que servirà de retrospectiva “per valorar on hem arribat i què hem aconseguit”, tal com ha explicat el membre de l’organització, Lluc Morgades. Morgades també ha remarcat que aquest manifest ha de servir per “apel·lar a la consciència col·lectiva” per transformar veritablement la societat.

Durant el recorregut hi haurà degustacions a càrrec d’empreses locals (La Perla, Cal Valls i Pa de pessic) i els ajuntaments de cada municipi. Des de l’organització preveuen la participació de prop de 500 persones entre les diferents activitats programades.

La Marxa acabarà amb un dinar de germanor al pavelló de Belianes

40 anys removent consciències

Durant la presentació, la presidenta de l’Associació de la Marxa, Imma Culleré, ha repassat els quaranta anys d’una iniciativa que va néixer a l’Agrupament Escolta i Guia Terra Plana després de l’entrada d’Espanya a l’OTAN. “Volíem conscienciar a la gent sobre què significa estar en guerra i que coneguessin les agressions que pateix la natura”, ha recordat Culleré.

Detall del cartell de la XL Marxa Ecològica i per la Pau ©Marxa
Detall del cartell de la XL Marxa Ecològica i per la Pau ©Marxa

Al llarg d’aquestes edicions, han anat dedicant les activitats i les jornades prèvies a temes com els conflictes del Sàhara o l’Afganistan, les nuclears o els transgènics, entre altres. Després que el cau de Belianes deixés d’assumir l’organització, es va crear un equip de col·laboradors i, finalment, el 2016 es constitueix l’entitat actual.

Durant la pandèmia, la Marxa no va aturar-se i es van dur a terme diferents activitats com pedalades dins de cada terme municipal amb relleus o lectures del manifest a cada poble.

El cartell d’aquesta 40a edició és un collage de tots els cartells anteriors creat per la dissenyadora belianenca Paula Culleré

Pel 30è aniversari es va preparar un llibre il·lustrat que va estrenar-se cinc anys després amb la història de la Marxa explicada i dibuixada pels infants del municipi. Al mateix temps, es va estrenar la plaça de la Marxa, un espai del poble dissenyat pels mateixos veïns i que cada any es va transformant amb les jornades a jova. En aquest espai s’ha plantat espècies autòctones, s’ha emprat bioconstrucció de diferents elements i s’hi ha instal·lat caixes niu per ocells i ratpenats.

Tal com ha explicat Morgades, un dels pròxims objectius serà treballar amb l’Ajuntament per poder captar les aigües pluvials de la teulada del pavelló municipal i buscar-ne nous usos, ja que es perden molts litres que se’n van al clavegueram.

Actualment, l’Associació de la Marxa Ecològica i per la Pau la formen una setantena de socis que treballen per comissions durant tot l’any dissenyant el programa d’activitats que desenvolupen al llarg del mes de maig i que culmina amb la pedalada.

Èxit de les activitats prèvies

Al llarg de les darreres setmanes s'han dut a terme algunes activitats prèvies com unes hores del conte a Vilanova de Bellpuig i Arbeca, una taula rodona sobre comunitats energètiques a Bellpuig o un taller d’art per la pau amb l’artista Jordi Traperho.

Jornada a la plaça de la Marxa de Belianes ©MarxaBelianes
Jornada a la plaça de la Marxa de Belianes ©MarxaBelianes

L'11 de maig també va realitzar-se la IV Jornada de Treball per reformar la plaça de la Marxa de Belianes amb la construcció de bancs, caixes niu i el manteniment de la zona enjardinada.

Aquest divendres 24 de maig tindrà lloc un taller d’identificació de nius d’oreneta a Belianes, amb Espais Naturals de Ponent. Serà a partir de les 5 de la tarda des de la biblioteca Tirant Lo Blanc.