Marxandatge de Lo Tossino de Tàrrega, que celebra el seu desè aniversari

Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tothom qui ho desitgi ja pot tenir a casa seva una reproducció de Lo Tossino, un dels elements més populars del bestiari targarí, ja que la Regidoria de Cultura de Tàrrega n’ha creat una figura a escala feta de goma. La imatge, fabricada amb materials de gran qualitat i pintures homologades, presenta un gran realisme i és de tacte semitou, de manera que pot ser tant una joguina segura per a la mainada com una peça de col·leccionisme.

Confeccionada per Davallada, empresa de Sitges especialitzada en la fabricació de figures i ninos de goma, la reproducció d’aquest element del bestiari local creat per l’Associació Guixanet fa deu anys és proporcional a la figura original i fa 22 centímetres de llarg per 12 d’alçada.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, "Lo Tossino serà la primera de les figures de goma que reproduirem per tal que petits i grans tinguin un bocí de la cultura popular de Tàrrega a casa. Els més petits, com un element de joc, i els grans, com a possible peça de decoració o col·leccionisme”. De la mateixa manera, l’objectiu de l'Ajuntament de Tàrrega amb aquesta iniciativa és “d’una banda, manifestar el nostre suport als elements folklòrics de Tàrrega, que han agafat gran protagonisme els últims quinze anys; i de l’altra, donar a conèixer la cultura popular local arreu del país", ha destacat avui Vílchez.

El consistori posa a la venda la figura de Lo Tossino de Tàrrega, una de les novetats de marxandatge de cultura popular per aquestes festes tant de la ciutat com dels Països Catalans, a un preu promocional de 25 euros fins al 6 de gener. A partir d’aleshores, passarà a costar 30 euros.

La reproducció es pot adquirir a la Casa de Joguines Esqué (pl/Major, 13), a Estel Comercial (c/Comabruna, 21) i a la Botiga del Museu (c/Major, 11).

Per confeccionar la figureta, Davallada ha comptat amb la col·laboració de fins a set tallers d’artesania, cadascun dels quals s’ha encarregat d’una fase del procés. Aquest consisteix en l'elaboració de l’escultura, confecció d’un motlle de níquel, gravació de la placa amb el nom de la figura i la ciutat, forn per treballar la goma, tapes i mascaretes pels diferents colors, tampografia pels elements més detallistes com el mocador i decoració amb aerografia.

Exponent de cultura popular que celebra el seu desè aniversari

Lo Tossino és una bèstia de festa creada l’any 2011 per l’Associació Guixanet de Tàrrega a imatge i semblança d’un porc, i representa la rauxa i la irreverència. La idea va néixer de l’antic costum targarí d’exhibir un porc pels carrers de la ciutat durant la festivitat de Sant Antoni Abat. El porc es passejava durant el matí i després dels Tres Tombs se sortejava entre els assistents. Lo Tossino és obra d’Agnès Pla, creadora també de l’Àliga, els Nans i els Capgrossos de Tàrrega. És articulat i pot moure el cap, els ulls i la llengua. La bèstia evoluciona al ritme de dos portadors i apareix flanquejada per vuit acompanyants vestits de pagès tradicional amb armilla i pantalons curts de vellut marró, faixa, mocador i barretina vermelles, espardenyes envetades, camisa blanca i mitges. Per la seva part, Lo Tossino duu barretina vermella i faldons de vellut marró. La coreografia del Ball de Lo Tossino és obra de Ton Farran, a partir d’una melodia composta per Albert Solé.