El Museu Tàrrega Urgell restaura un quadre que havia estat de la família reial

El quadre, que presenta la figura de San Diego de Alcalá, provenia de la casa modernista Cal Segarra i va passar en mans de l'Ajuntament de Tàrrega el 2022 gràcies a la donació de Jordi Tàssies

La restauradora Rosana Janó treballant en el revers del quadre ©AjuntamentdeTàrrega
photo_camera La restauradora Rosana Janó treballant en el revers del quadre ©AjuntamentdeTàrrega

Un quadre barroc d'autor desconegut ha estat restaurat pel Museu Tàrrega Urgell entre el novembre i desembre de 2023. L'obra, datada del segle XVIII, hauria format part de la col·lecció de la família reial espanyola, donat que en el seu revers hi ha pintat l'escut de Felip V. Es tracta d'un oli sobre tela de 106 x 84 centímetres amb la imatge de San Diego de Alcalá.

La restauradora Rosana Janó treballant en el quadre ©AjuntamentdeTàrrega
La restauradora Rosana Janó treballant en el quadre ©AjuntamentdeTàrrega

La restauració ha anat a càrrec de la tècnica Rosaura Janó, de l'empresa Kreit Restauro, que hi ha treballat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Les principals actuacions han estat la desinsectació del quadre, el fixament de la policromia del revers i la consolidació i fixació del marc, tal com ha explicat el director tècnic del Museu, Oriol Saula. Pel que fa al marc, ja havia estat restaurat amb anterioritat, tot i que en alguns punts s'havia deteriorat fruit de l'atac de xilòfags.

El quadre provenia de la casa modernista Cal Segarra i va passar en mans de l'Ajuntament de Tàrrega el 2022 gràcies a la donació de Jordi Tàssies

L'obra s'ha pogut restaurar amb el suport econòmic i logístic del Departament de Cultura, a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, gràcies a una línia de subvencions per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble.

La previsió ara és que el quadre es torni a exposar a les sales nobles de Cal Perelló, seu del Museu, on ja s'exhibia abans de ser restaurada. Val a dir que tant l'immoble com el quadre són de la mateixa època.