El número 38 d'URTX, dedicat a les dones de la nostra història

Altres temes de la revista inclouen estudis sobre el bombardeig de Tàrrega, la família de musicòlegs Boixet o els murals de Jaume Minguell als municipis de l'Urgell
Acte de presentació del número 38 d'URTX ©JordiBonilla
photo_camera Acte de presentació del número 38 d'URTX ©JordiBonilla

El Museu Trepat de Tàrrega ha acollit aquest dijous la presentació del número 38 de la Revista d'Humanitats de l'Urgell URTX, amb un dossier sobre el paper de les dones al llarg de la història com a tema principal.

Amb aquest dossier, la publicació amplia el seu abast territorial, amb dos articles d'àmbit europeu sobre la dona en la història de l'art i el reflex museístic de la dona en l'automobilisme. Altres dels textos que conté el dossier tracten sobre el protofeminisme, la secció feminista de Ràdio Tàrrega Entrecuix Polèmic i la figura de la mestra Vitorina Vila.

12 col·laboradores i 8 col·laboradors han contribuït a omplir la revista i ja en són més de 400 al llarg dels anys

“Hi ha 11 persones que mai havien col·laborat amb URTX i això és una constant que ens agrada anar renovant”, ha reivindicat el director del Museu Tàrrega Urgell i el Museu Trepat, Jaume Espinagosa.

La revista també compta amb diferents articles sobre temes com el bombardeig de Tàrrega, de Jaume Ramon Solé; la família de musicòlegs Boixet, de Josep M. Salisi, o els murals de Jaume Minguell a l'Urgell, de Miquel Torres. Amb aquests, URTX assoleix la xifra dels 600 articles indexats a la publicació.

Completen el 38è número d'URTX la secció Repensant Ponent, els documents de les residències artístiques de l'Arxiu de l'Urgell, la ressenya de Lletres que parlen i el Premi Culturàlia

Durant la presentació, la cap de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Sonia Blasco, ha volgut destacar que la revista “és el reflex d'una feina que a vegades queda amagada que és la recerca”.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha posat en relleu la tasca d'URTX durant 35 anys i 38 números “per conèixer el nostre passat, com això ha influït en la manera de ser present i mirar cap a on anem”.