El Ple de Tàrrega aprova el nou Reglament Municipal de Participació Ciutadana

Llum verda a un préstec d’1,3 milions d’euros per finançar diverses inversions de millora en espais i equipaments públics
Captura de Pantalla 2023-04-28 a les 14.03.21
photo_camera Moment de la votació del nou Reglament de Participació Ciutadana. © Asmaa R. Bellahbib

Ahir a 2/4 de 8 de vespre es va dur a terme el Ple Ordinari del mes d'abril a Tàrrega. Entre els punts tractats cal destacar l'aprovació de la concertació d'un préstec d'1.333.500 € per finançar inversions, com les obres d'arranjament a l’av/Cervera (710.000 €), l'eficiència energètica d'equipaments (100.000 €), renovació i modernització de l'enllumenat públic (200.000 €) instal·lació de càmeres de videovigilància  (30.000 €), entre d'altres. Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor el grup ERC, PSC i un regidor de la CUP. Es van abstenir dos regidors de la CUP i Junts per Tàrrega.

Laia Recasens, actual regidora de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient, va explicar que el seu grup municipal, la CUP, fa dues abstencions, perquè encara que dins de la subvenció “entren projectes que algunes de les nostres regidories ja fa temps que les estem treballant, no compartim sota cap cas una inversió de 30.000 € en càmeres”, ja que considera que aquest acte és una forma de “control social”. L'alcaldessa, Alba Pijuan Vallverdú, va explicar que aquestes càmeres s'instal·laran a les set entrades que hi ha a Tàrrega, i que tenen l'objectiu de “detectar l'entrada de cotxes robats o pertanyents a persones amb antecedents criminals al municipi per tal d'evitar possibles robatoris”.

Un altre dels punts aprovats va ser el nou Reglament Municipal de Participació Ciutadana, que actualitza el text en vigor des de l'any 2008.  ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) van votar a favor, mentre que Junts per Tàrrega va votar en contra. Carlos Vílzech, actual regidor de cultura, va afirmar que “la participació ciutadana és una qüestió complexa i difícil, però necessària per aprofundir en la democràcia”va remarcar que aquest reglament “arriba tard”. Per aquests motius va demanar a l'oposició, Junts per Tàrrega, que voti a favor. Malgrat això, Junts va votar en contra, argumentant que “com pot ser que qui fa bandera de participació ciutadana, i mostri i expliciti aquesta voluntat, ens exclogui de qualsevol explicació, com a grup municipal, quan s'anuncia la construcció per part del govern de l'Estat d'un centre CAPI”. 

El nou Reglament de Participació Ciutadana elimina la divisió en districtes, que no s’han arribat a consolidar, i es crea el Consell de Ciutat, que comptarà amb 12 representants veïnals. A més, un portaveu de la ciutadania podrà assistir a les comissions informatives de l’Ajuntament, entre altres novetats. La normativa estableix una estructura de participació flexible i oberta potenciant la implicació dels veïns en la presa de decisions.

Nou espai públic al carrer d’Urgell

En l’àmbit d’Urbanisme, va rebre suport unànime l’aprovació inicial d’una modificació del POUM per canviar la qualificació de les cinc finques situades entre els números 28 i 36 del carrer Urgell, al nucli antic. Els immobles, bona part dels quals es van haver d’enderrocar pel seu mal estat de conservació, passen al sistema viari i esdevindran un espai públic que millorarà la mobilitat a peu a la zona. Val a dir que el número 36 ja ha estat donat a l’Ajuntament i que el número 28 es troba en procés d’adquisició.

També van prosperar les aprovacions provisionals de modificacions del POUM en relació a projectes ja en tràmit, una vegada incorporades les prescripcions establertes en informes tècnics. És el cas del desenvolupament del nou polígon d’activitats industrials i terciàries Boscarró Nord per part de l’Incasòl; la finca de 3.300 metres quadrats vora el Càmping Municipal que se cedirà com a equipament a l’Associació Alzheimer Tàrrega; o el solar contigu de l’Escola Pia on es podran ampliar les instal·lacions del centre educatiu. El Ple també va resoldre les al·legacions presentades a la nova qualificació de l’antiga rectoria de la Figuerosa, terreny que figurarà com a sistema viari i de parcs i jardins.

Modificació de preus públics

Quant a finances, van aprovar-se per unanimitat les modificacions d’ordenances fiscals de diferents serveis. D’una banda, l’adhesió de les piscines d’Altet i Claravalls al carnet comarcal que impulsa el Consell de l’Urgell i que dona accés a piscines de diferents municipis. Els preus dels abonaments són 40 euros (individual de 3 a 65 anys), 30 euros (monoparental i família nombrosa) i 25 euros (majors de 65 anys i persones amb discapacitat). A proposta de Junts per Tàrrega també es va incorporar l’acceptació dels abonaments de Tàrrega a les dues piscines dels pobles esmentats. Pel que fa a les llars d’infants, es van adaptar els preus per optimitzar recursos de forma més adequada a les necessitats d’alumnes, famílies i comunitat educativa. A més, es van incorporar al marxandatge els preus de la nova figura en miniatura del Drac de Tàrrega, element del bestiari targarí, a 30 euros i 22 euros (venda en establiments).

D’altra banda, es va aprovar per unanimitat la bonificació del 90% de l’impost de construccions (ICIO) en relació a les obres d’instal·lació d’un nou mòdul prefabricat a l’Escola Maria Mercè Marçal. Pel que fa a recursos humans, es va modificar la relació de llocs de treball de l’Ajuntament. Destaca l’amortització d’una plaça de conservador i la incorporació d’un segon tècnic al Museu Tàrrega Urgell; o la creació d’una plaça d’oficial d’instal·lacions. ERC, CUP i PSC van pronunciar-se a favor i Junts per Tàrrega es va abstenir. Finalment, va rebre vistiplau unànime el calendari de festes locals de l’any 2024, que a Tàrrega s’escauran el dimarts 14 de maig i el divendres 6 de setembre.