El Ple de Tàrrega aprova el pressupost municipal pel 2024 amb Junts en contra

La capital de l'Urgell incideix en la implantació de polítiques actives d'habitatge, noves mesures de caràcter social i la millora d'equipaments públics
Moment d'aprovació del pressupost del 2023 és aprovat amb els vots d'ERC, la CUP i el PSC. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera El pressupost del 2023 és aprovat amb els vots d'ERC, la CUP i el PSC. © Asmaa R. Bellahbib

L'Ajuntament de Tàrrega ha aprovat en sessió extraordinària del Ple celebrada el passat dijous, 9 de novembre, el pressupost municipal per a l'exercici 2024, que ascendeix a un total de 20.452.724,41 euros. Els comptes han rebut els vots favorables d'ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i els vots en contra de Junts per Tàrrega.

Des del govern municipal es va defensar un pressupost que continua apostant pel benestar de la ciutadania, la qualitat de la prestació dels serveis, la millora dels espais i equipaments públics, la potenciació de les àrees socials i el foment de la cultura. Al mateix temps, es va destacar el manteniment de subvencions a entitats i associacions locals.

També es va posar en valor les inversions previstes (el capítol ascendeix a un total de 2.241.012 euros) “tot i el difícil escenari econòmic, amb augment dels costos dels subministraments”, segons el regidor de Finances, Jordi Badias. Així, s'accentuarà el desenvolupament de polítiques actives en matèria d'habitatge i lloguer social, l'arranjament de via pública amb més accessibilitat, el desenvolupament del nou polígon industrial Boscarró Nord o la rehabilitació de la Casa de Cultura. Quant a la preservació de patrimoni sobresurt la conservació dels torricons del Parc de Sant Eloi, l'adquisició de Cal Calçada vora la futura casa museu de Manuel de Pedrolo o la restauració del torricó del carrer de Migdia.

Pel que fa a àrees de despesa, s'assignaran 2.631.415,54 euros a activitats culturals; 2.467.936 euros a accions en matèria d'educació; 2.116.372,89 euros a les àrees d'habitatge i urbanisme; 1.468.030,67 euros a seguretat i mobilitat ciutadana; 1.376.091,76 euros a actuacions en l'àmbit esportiu; 547.699,83 euros a mesures relacionades amb el medi ambient; i 531.677,23 euros a polítiques socials.

Precisament, entre les noves mesures socials destaca la creació d'una partida destinada als infants dels pobles agregats que cursen estudis de Primària a les escoles de Tàrrega perquè gaudeixin de servei de menjador de franc, equiparant els seus drets amb els d'infants escolaritzats fora del seu municipi de residència.

La capital de l'Urgell també dedicarà 1.063.899 euros a l'amortització de deute bancari i interessos. Així, es preveu finalitzar l'exercici 2024 amb un 23,11% de nivell d'endeutament ajustant-se a la normativa financera.

Per la seva part, Junts per Tàrrega van argumentar els seus vots contraris adduint que “no s'afronten reptes pendents de la ciutat i que cal més inversió en estalvi energètic, infraestructures i pavimentacions”. Quant a ingressos, van reclamar una rebaixa del tipus impositiu de l'IBI i més bonificacions socials i de sostenibilitat. “Hem votat que NO als pressupostos presentats pels grups de Govern per la falta de projecte, improvisació i falta d'inversions. Hem fet propostes per intentar pal·liar aquest dèficit d'inversions que Tàrrega necessita i es mereix”, han manifestat a través de les seves xarxes socials.

En la mateixa sessió va rebre llum verda la plantilla de personal de l'Ajuntament de Tàrrega així com la relació de llocs de treball per a l'any vinent. Com a novetat, les places d'agent i caporal de la Policia Local passen a classificar-se dins el grup C - subgrup C1 segons la modificació de la llei 3/2023.