El passat dimecres, 6 de setembre, els alumnes d'I3 a Secundària, arreu de Catalunya, van iniciar el curs escolar del 2023-2024.
A Tàrrega la població escolar d’I3 a ESO a Tàrrega se situa en 3.013 alumnes (davant els 3.028 del curs anterior), sent 15 alumnes menys l'any anterior. L’inici de les classes a Educació Infantil i Primària d’I3 a 6è, ha arrencat amb un total de 1.895 alumnes (4 menys que en el curs anterior). La xifra d’alumnat pel que fa a Educació Secundària baixa fins a 1.118 matriculacions (una caiguda d’11 alumnes).
Enguany el curs a la capital urgellenca ha començat amb diverses novetats. Per una banda, l’escola Maria-Mercè Marçal estrena d’una segona línia. El Departament d’Educació ha satisfet així la petició de la comunitat educativa del centre, on bona part dels cursos ja estan desdoblats. Per tal de resoldre la demanda d’espai a l’escola, Educació du a terme les obres per instal·lar un mòdul prefabricat en un terreny contigu cedit per l’Ajuntament de Tàrrega.
L’empresa Construccions i Paviments Marsol 2000 SL és l’encarregada d’executar els treballs per un import de 152.583 euros. A l’espera que finalitzin les obres a finals d’octubre, els dos grups de 6è del centre han començat les classes a les instal·lacions de l’Escola Oficial d’Idiomes. Val a dir que es preveu que en un futur aquest mòdul se substitueixi per un edifici de nova construcció.
Núria Elias, directora de l'escola Maria Mercè Marçal, ha explicat que en un parell de mesos ja estaran acabades les obres. “Hem demanat la col·laboració de l'EOI, i ens han cedit dues aules on van a fer classe els de 6è de primària mentre no estiguin acabades les obres”.
D'altra banda, enguany els centres educatius han anunciat que a partir d'ara no es podrà fer ús dels dispositius mòbils als centres educatius de la capital de l'Urgell.

Mercè Viladrich, directora de l'Institut Manuel de Pedrolo, ha explicat que “aquesta normativa sorgeix fruit d'una demanda que van fer la directora de l'Institut Alfons Costafreda, Mònica Buj Gelonch, i jo al Pla Educatiu d'Entorn, ja que nosaltres com a directores pensem que els joves necessiten desenganxar-se de les pantalles durant unes hores al dia”. Viladrich ha remarcat que la notícia a través de les xarxes socials ha tingut una molt bona rebuda per part de les famílies.
Val a dir que aquesta normativa no només implica la prohibició de telèfons mòbils, sinó que no es podrà fer ús de cap dispositiu mòbil (tauletes electròniques, videoconsoles, etc.).
Els alumnes que infringeixin aquesta nova llei podran enfrontar un dia d'expulsió o perdre el dret a les sortides educatives del centre, en cas d'acumular tres faltes. La directora de l'INS Manuel de Pedrolo, ha remarcat que “aquesta iniciativa ja existeix a ciutats com Cervera o alguns instituts de Lleida, i està funcionant molt bé”.
Respecte a la nova decisió del Pla d'Entorn d'abolir l'ús dels dispositius mòbils a l'escola, Elias ha remarcat que “tot i no ser un inconvenient per a nosaltres, sí que hi havia alguns alumnes que portaven els telèfons mòbils a l'escola”. Tal com ha explicat, els alumnes havien de deixar-lo a direcció i recollir-lo en finalitzar les hores lectives. La directora de MMM, ha destacat que hi ha hagut una bona rebuda de per part de les famílies, encara que “hi ha hagut algun cas que han preguntat si el seu infant podria trucar des de l'escola, i de la nostra part li vam assegurar que sempre que convingui els alumnes podran fer ús d'aquest servei”.
L'Escola d'Art Ondar, també s'ha volgut adherir a aquesta iniciativa, ja que també han detectat un ús excessiu de pantalles.