El premi Valeri Serra i Boldú, per un treball sobre rondalles i succeïts

El treball premiat fou presentat per l'alcoià Jordi Raül Verdú i Pons
Acte de lliurament dels premis al Teatre Armengol ©AjuntamentdeBellpuig
photo_camera Acte de lliurament dels premis al Teatre Armengol ©AjuntamentdeBellpuig

L'alcoià Jordi Raül Verdú i Pons va guanyar el premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular d'aquest any amb el treball Rondalles i succeïts. Rescats de l’oblit, entregat durant l'acte del passat 23 de març al Teatre Armengol de Bellpuig.

Des de l'any 2001, Verdú i Pons ha publicat set reculls de rondalles amb un total de 238 narracions orals.

En la compilació premiada hi ha a parts iguals rondalles i succeïts que es barregen per donar-li més fluïdesa a la lectura. La combinació de l'extensió de les narracions, la temàtica i els personatges, pretenen que el lector trobi més interessant i atractiva aquesta recopilació.

El treball consta de 38 relats populars orals

La temàtica més recurrent és l'escatològica. La pilleria i el coratge, unes de les accions més reiterades de la nostra rondallística, tenen també protagonisme juntament amb la ximpleria i la innocència, la por a algun espantacriatures o la religió.

Durant l'acte d'entrega del guardó, també es va fer el lliurament de premis infantils i juvenils, així com la presentació del treball guanyador del 2023, 29 rondalles meravelloses de Mallorca. Recollides el 1894 de Caterina Valriu i Llinàs i el llibre Recull núm. 11, amb els textos infantils i juvenils guardonats els anys 2021, 2022 i 2023.

Enguany es celebren els 150 anys del naixement de Valeri Serra i Boldú i el lliurament de premis va servir per donar el tret de sortida a un programa d'actes que commemoraran la seva figura durant tot l'any, com la restauració del Seguici Popular de Bellpuig, que es presentarà durant la propera Festa Major.

En l'acte de lliurament va actuar el grup Sona la Gralla i va assistir-hi la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya.