Publiquen un recull de contes de Josefina Solsona Querol, escriptora d’arrels familiars a Tàrrega

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha editat un recull de contes de Josefina Solsona Querol (Barcelona, 1907-1960), escriptora de literatura infantil i juvenil d’arrels targarines. El volum és una recopilació de tots els relats que l’autora, filla dels targarins Felip Solsona i Teresa Querol, va publicar a la revista 'En Patufet' al llarg dels anys 20 i 30 del segle XX. El llibre du per títol ‘Tots els contes d’en Patufet’ i esdevé el número 51 de la Col·lecció Natan editada per la Regidoria de Cultura de Tàrrega. Mitjançant aquesta acció, la capital de l’Urgell vol ajudar a fer visible la figura i l’obra de Josefina Solsona Querol.

A més, la publicació s’acompanya d’un pròleg a càrrec de la targarina Júlia Sala, graduada en Filologia Catalana, on indaga sobre la trajectòria vital i professional de Solsona, aportant llum a una biografia i una trajectòria de la qual se’n sap ben poc. Així ho ha explicat avui Júlia Sala en l’acte de presentació del llibre celebrat al Museu Tàrrega Urgell. “Tot i l'extensa obra literària de Josefina Querol no hem aconseguit trobar cap fotografia seva i encara romanen per descobrir moltes incògnites sobre la seva vida”, ha assenyalat. Sala també ha destacat que l’autora va començar a escriure molt jove, amb 15 anys d’edat, i que “es va forjar com a escriptora dins l’òrbita d’altres autors reconeguts de l’època com Folch i Torres”.

L’acte també ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Carlos Vílchez, el qual ha posat en valor la recerca realitzada per Júlia Sala. “Des de Tàrrega, ciutat d’on era la seva família, reivindiquem l’obra literària de Josefina Solsona Querol i animem tothom a descobrir la seva creació literària”, ha manifestat l’edil. Val a dir que la Col·lecció Natan és una iniciativa editorial amb què l’Ajuntament de Tàrrega divulga des de l’any 1994 textos literaris i estudis aplegant recerques d’autors i temàtiques vinculades al municipi. L’escriptor Xavier García n’és el coordinador.

Josefina Solsona Querol va mantenir una estreta vinculació amb Tàrrega, ciutat natal dels seus pares, al llarg de tota la vida. Tot i que ‘Tots els contes d’en Patufet’ recull una quarantena de relats adreçats al públic infantil, Solsona també fou autora de novel·la sentimental i novel·les per a joves, tant en llengua catalana com castellana, així com d’unes quantes obres de teatre. Destaca, però com a col·laboradora de premsa escrita en publicacions com ‘Las Noticias’ (1921-27), la revista mexicana ‘Abside’, el setmanari ‘Atalaya’ o ‘Crònica Targarina’, on l'any 1928 publicà un dels seus primers contes en català.