Ricardo Pina guanya el premi Laumont, l'empresa a la millor recepta amb tòfona negra del 2023

Redacció | Foto: Laumont

Fals calçot amb caramel de taronja i nata doble trufada”, aquesta és la recepta que ha estat elegida com a millor recepta amb tòfona negra de l’any a la primera edició del premi Laumont, celebrat aquest diumenge a Vic dins el marc del Trufforum, esdeveniment que reivindica la tòfona com a un aliment clau dins el panorama gastronòmic del país.

D’un total de 40 propostes de diferents xefs de tot Espanya, se’n van seleccionar tres, que són les que han participat en la fase final. Miquel Vila del restaurant Baena de Canovelles, Ricardo Pina del restaurant Lillas Pastia d’Osca i Lucía Campos del restaurant Cancook de Saragossa han competit per endur-se el primer premi de 3.000 €. El premi se l’ha endut el xef del restaurant Lillas Pastia, gràcies a la seva recepta “fals calçot amb caramel de taronja i nata doble trufada”, una aposta creativa que combina perfectament un aliment de temporada com el calçot amb els aromes i elegància de la tòfona.

La primera edició d’aquest concurs ha estat valorada molt positivament per Laumont, l’empresa líder en la distribució de tòfones a escala estatal i organitzadora del concurs. Miquel Ramon, responsable de comunicació de Laumont ha afirmat queal ser una primera edició, no sabríem quina acollida tindria i la veritat és que nosaltres mateixos estem sorpresos per la quantitat de propostes que hem rebut i el seu nivell. Tan sols a la final, hi han competit dos restaurants amb estrella Michelin, i alguns van quedar fora de la preselecció”.

El premi comptava amb la participació d’un jurat de luxe: David Seijas, sommelier amb una reconeguda trajectòria, que va exercir el seu ofici durant anys al restaurant El Bulli; Josep Sucarrats, periodista gastronòmic que va exercir com a director de la revista Cuina durant quinze anys i actual director de la revista Arrels; i Fermí Puig, considerat com un dels cuiners més rellevants de la cuina catalana i xef del restaurant Fermí Puig.

El jurat ha valorat l’enginy de tots tres participants, amb usos de la tòfona molt innovadors i gens habituals, sense perdre la coherència i combinació d’aliments que requereix un producte tant gurmet com la tòfona negra. David Seijas ha conclòs que “ha estat una decisió molt difícil, però finalment ens hem decidit pel fals calçot, ja que combina magistralment un producte de temporada amb tot el seu esplendor com el calçot amb la tòfona”. Un dels pocs requisits a l’hora d’elaborar la recepta era que tingués tòfona negra fresca i tòfona negra en conserva Laumont.

Amb aquest acte, Laumont creu que compleix amb un dels objectius principals de l’empresa: estimular l’ús i el coneixement de la tòfona al sector de la restauració. Catalunya i Aragó són dos espais claus dins el panorama gastronòmic mundial i el fet de ser regions productores de tòfona i tenir alguns dels restaurants amb més nivell del món ha de ser un factor decisiu per fer de la tòfona negra un producte encara més protagonista als nostres restaurants durant els anys vinents.