Tàrrega acull l'exposició fotogràfica 'Pedrolo, revelat negre'

Ara es pot visitar a la capital de l’Urgell fins al 9 de juliol en el marc del 18è premi literari 7Lletres

L'alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan Vallverdú amb Miquel Traveria i Georgina Gorriz, autors de la mostra 'Pedrolo, revelat negre'
photo_camera L'alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan Vallverdú amb Miquel Traveria i Georgina Gorriz, autors de la mostra ‘Pedrolo, revelat negre’. © Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega acull des d'aquest dijous 29 de juny l'exposició Pedrolo, revelat negre, un projecte fotogràfic dels sabadellencs Miquel Traveria i Georgina Gorriz amb motiu del centenari del naixement d'aquest il·lustre escriptor. La mostra, que arriba a la Sala Marsà de la capital de l'Urgell en el marc del premi literari 7Lletres, ofereix una recreació en imatges de les novel·les de gènere negre Joc brut i L'inspector fa tard.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, posa en valor el fet que Tàrrega formi part de l'organització del Premi 7Lletres i sigui reconeguda com a ciutat pedroliana “per tal que puguem treballar conjuntament administracions de l'Urgell i la Segarra per difondre el Castell de L'Aranyó, l'Espai Pedrolo de Concabella, la Ruta Pedrolo i la futura Casa Pedrolo de la nostra ciutat”. La primera edil destaca “que les imatges que ens presenta Miquel Traveria recreen a la perfecció l'ambient de les novel·les negres i contribueixen a donar a conèixer dues obres idònies per llegir aquest estiu”.

IMG_0681
Públic assistent a la inauguració de l'exposició Pedrolo, revelat negre ahir a la tarda. © Asmaa R. Bellahbib

Per la seva banda, l'autor dels fotomuntatges, Miquel Traveria, explica que l'exposició va néixer arran d'un encàrrec de Sabadell Negre, certamen dedicat al gènere negre que se celebra a la capital vallesana. “Amb aquestes imatges recreem l'atmosfera de les novel·les Joc brut i L'inspector fa tard de Manuel de Pedrolo i els seus personatges”, sosté Traveria. Alhora, durant la inauguració, l'autor va explicar que “la mostra, igual que la literatura de Pedrolo, és plena de picades d'ullet a la ciutat de Tàrrega, així com a Ramon Verdés, sabadellenc gran amic de l'escriptor”.

L'exposició, que es podrà visitar fins diumenge 9 de juliol, consta de 26 imatges en blanc i negre que es complementen amb textos de les dues novel·les i amb una introducció d'Anna Maria Villalonga, comissària de l'Any Pedrolo. “Pedrolo, revelat negre reflecteix la intensitat, la foscor narrativa i el relat desesperançat i suburbial que es capta a L'inspector fa tard i l'erotisme intens que es traspua a Joc brut”, comenta a la introducció de la mostra la comissària de l'Any Pedrolo.

Joc brut, una de les novel·les més conegudes i reeditades de Manuel de Pedrolo després de Mecanoscrit del segon origen, va ser publicada per primer cop l'any 1965 a la col·lecció La Cua de Palla, que dirigia l'escriptor de l'Aranyó. L'han recreat amb un total de 14 fotografies. L'inspector fa tard és una obra breu escrita el 1953, però que no surt publicada fins al 1960. La col·lecció consta de 12 fotografies.

Premi 7Lletres

La inauguració de l'exposició, que també s'ha pogut veure a Guissona, dona el tret de sortida a les activitats programades en el marc de la 18a edició del 7Lletres, que inclouen, entre altres, la celebració dels 18 anys del guardó amb un cabaret literari a Cervera avui divendres 30 de juny o el lliurament del premi a Concabella el pròxim 7 de juliol.

7Lletres. El premi literari i més coses és una iniciativa del Consell Comarcal de la Segarra, la Paeria de Cervera, l'Ajuntament dels Plans de Sió i de l'Ajuntament de Tàrrega, que n'és coorganitzador des de l'any passat.