Sensibilització contra la soledat en la gent gran a Tàrrega

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran dins el programa Sempre Acompanyats
Jornada del programa Sempre Acompanyats a Tàrrega ©AjTàrrega
photo_camera Jornada del programa Sempre Acompanyats a Tàrrega ©AjTàrrega

Tàrrega va celebrar aquest dilluns una jornada amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), organitzada pel programa Sempre Acompanyats de la Fundació la Caixa en col·laboració amb Creu Roja i l’Ajuntament. L’acte, celebrat a la plaça de Sant Antoni, va comptar amb diverses activitats per sensibilitzar sobre el fenomen de la soledat no desitjada i enfortir els vincles socials entre les persones grans i la comunitat.

L'acció central de la jornada va ser la creació d’un mural participatiu on les persones assistents van penjar les seves reflexions sobre la soledat. En aquest sentit, la capital de l'Urgell es referma com una de les ciutats capdavanteres en la lluita contra la soledat no desitjada, un fenomen que afecta milions de persones a tot l’Estat.

La regidora d’Acció Social, Alba Castellana, va apuntar que Tàrrega és una de les 15 ciutats de l'Estat espanyol que forma part del programa i que, a diferència d'altres ciutats grans, “aquí hi participa tot el municipi, incloent els pobles com el Talladell, Altet i Claravalls”.

Des del 2017, Sempre Acompanyats ha atès més de 100 persones grans i 122 en el programa d'estiu

La gestora del programa de gent gran de la Fundació la Caixa a Lleida, Lourdes Baulies, va destacar el paper de la música com “una de les coses que acompanya molt, i creiem que en un dia com aquest pot alleugerir els sentiments de soledat”. Per aquest motiu, l'acte va comptar amb l'actuació del grup de gent gran Alfi.

El programa, que té el suport d’entitats i voluntaris, té com a objectiu no només oferir acompanyament personalitzat, sinó també impulsar la participació comunitària i fomentar que els participants esdevinguin, fins i tot, voluntaris.

Tot i que Sempre Acompanyats està enfocat principalment a persones grans, també ha començat a acollir participants en processos vitals com la jubilació. Ramon Llorens, un dels participants del programa, va compartir la seva experiència: “No penso en ser gran o jove, simplement en persones. Aquest programa m’ha obert un ventall de possibilitats, incloses noves amistats”. Llorens va remarcar l’impacte positiu que ha tingut el programa en el seu dia a dia: “M’ha aportat una tranquil·litat i un seguit de recursos per afrontar aquest canvi de vida”, va afirmar. A més, va recomanar el programa a qualsevol persona, independentment de l’edat: “Les eines que et dona són vàlides per a qualsevol àmbit de la vida, fins i tot en el laboral”.