Sessió informativa a Guimerà sobre la reparació de l’església parroquial de Santa Maria

Redacció | Foto: Delegació del Govern a Lleida

El Casal de Guimerà va acollir ahir una sessió informativa adreçada als veïns i veïnes de la població sobre les actuacions que preveu el full de ruta per a la reparació de l’església parroquial de Santa Maria, que roman tancada al públic des del mes de març del 2021 pels problemes estructurals que presenta l’edifici.

En el transcurs de la sessió s’ha informat els veïns i veïnes que el Departament de Cultura ha encarregat un estudi de monitoratge per comprovar si l’església es veu afectada per algun tipus de patologia que requereixi una actuació de reparació en la seva estructura. Aquest estudi, ja en marxa, finalitzarà el treball de camp a finals de l’any vinent de manera que les conclusions es coneixeran el primer trimestre del 2024. En cas que els resultats de l’informe confirmin aquest tipus de danys, es procedirà a una intervenció estructural en l’edifici.

Per tal de guanyar temps, les institucions i entitats implicades estan treballant de forma coordinada per elaborar un full de ruta que contempli totes les possibles actuacions que arran de l’estudi encarregat per Cultura s’hagin d’arribar a dur a terme a l’església i per fer una previsió del finançament d’aquestes intervencions.

També s’ha explicat que, paral·lelament, l’Arquebisbat de Tarragona durà a terme una inspecció per valorar les patologies vinculades a possibles filtracions d’aigua i farà obertures regulars de l’edifici, sense accés públic, per facilitar la renovació d’aire de l’interior del temple.

Albert Turull ha assenyalat que l’objectiu de les institucions i entitats és “la reobertura al públic de l’església tan aviat com es pugui”. Per això, ha dit, “ens volem anticipar a la diagnosi que es pugui derivar d’aquí a un any de l’estudi de monitoratge ja en marxa i preveure possibles actuacions a les quals caldria fer front, així com el seu corresponent finançament”.

La sessió oberta que avui s’ha celebrat a Guimerà va ser acordada en la primera reunió conjunta de treball que les institucions i entitats implicades van mantenir a mitjan novembre als Serveis territorials de Cultura a Lleida.

L’acte informatiu ha comptat amb la participació del director dels Serveis territorials de Cultura, Albert Turull; l’alcalde del municipi, Salvador Balcells; el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; la delegada diocesana per al patrimoni cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, Roser Martín; el rector de l’Arxiprestat del Priorat Xavier Roig; i els presidents de les entitats Guimera.info i Viu Guimerà, Pasqual Pous i Jordi Dalmau, entre altres.