Tàrrega celebrarà la Festa Major amb més d’una quarantena d’activitats

La celebració tindrà lloc de l'11 al 14 de maig, enguany la Regidoria de Cultura posarà a la venda una reproducció de goma del Drac de Tàrrega
IMG-8231
photo_camera Presentació de la Festa Major de Tàrrega 2023. © Asmaa R. Bellahbib

Tàrrega es prepara per viure de l'11 al 14 de maig una nova edició de la seva Festa Major, expressió multitudinària de tradició, cultura i convivència. Més d'una quarantena de propostes integraran la programació, en la qual confluiran manifestacions de cultura popular, música de diversos gèneres, gastronomia i més al·licients. L'Ajuntament de Tàrrega i el teixit associatiu han bastit una programació d'alçada per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, consolidant la Festa Major com una de les celebracions de referència a les terres de Ponent. Tant és així que la Festa Major de la capital de l'Urgell serà la primera parada de la gira per tot Catalunya de la Companyia Elèctrica Dharma, amb la qual la veterana formació celebra mig segle de vida. Josep Manel Leiva és l'autor del cartell, amb una imatge que subratlla diferents elements de la cultura popular de la ciutat, en especial del bestiari, signes d'identitat de la festa.

La Regidoria de Cultura posarà a la venda en el marc de la Festa Major 2023 una reproducció de goma del Drac de Tàrrega, que justament és un dels protagonistes del cartell de la celebració. L'element de folklore local custodiat pels Diables de la BAT esdevindrà així la segona figura del bestiari targarí de la qual s'ha fet una representació a escala amb la finalitat de donar a conèixer la cultura popular de la ciutat. La imatge, fabricada amb materials de gran qualitat i pintures homologades, presenta un gran realisme i és de tacte semitou, de manera que pot ser tant una joguina segura per a la mainada com una peça de col·leccionisme. Confeccionada per Rotomolding, empresa d'Alacant especialitzada en la fabricació de figures i ninos de goma. La reproducció d'aquest element així com la de Lo Tossino es podrà adquirir a la Botiga del Museu (c. Major, 11), a l'estand del consistori instal·lat a Firacóc i a Llibreria Estel.

El calendari s'obrirà oficialment el dijous 11 de maig (2/4 de 9 del vespre, Casa Consistorial) amb el pregó que enguany pronunciarà Anna Salvadó, presidenta de l'Esbart Albada de Tàrrega. La capital de l'Urgell reconeix així la contribució a la cultura i la dansa popular que ha caracteritzat l'entitat vinculada a la Societat Ateneu al llarg dels darrers setanta anys. L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha lloat la trajectòria de l'entitat: “a Tàrrega tenim l'agrupació de danses tradicionals més antiga de les comarques de Lleida, que fa dècades que treballa per preservar la cultura i danses tradicionals”. En el decurs de la presentació de les festes, Pijuan també ha destacat “la tasca en favor de la cultura popular desenvolupada per la Coral Infantil Mestre Güell al llarg dels seus 60 anys d'història, motiu pel qual seran els encarregats d'encendre la tronada”. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha posat en relleu la suma d'esforços del teixit associatiu, la ciutadania i l'Ajuntament “per oferir una Festa Major de maig popular i transversal, amb propostes obertes a tothom i per a tots els públics”.

Ara bé, el programa d'actes arrencarà el dijous al migdia amb el repic de campanes i la ‘sirollada’ dels Diables de BAT des del campanar de l'Església Parroquial (12 h). Enguany, com a novetat, s'oferirà un dinar popular (13  h, plaça de les Nacions sense Estat) organitzat per l'Associació Alba i La Soll. A la tarda prendran el relleu els infants de la ciutat, que oferiran exhibicions de danses tradicionals agrupades sota el nom de l'Eixideta a la plaça Major (18:30  h). Com de costum, l'acte s'obrirà amb l'encesa de la tronada a càrrec de l'alcaldessa, el regidor de Cultura i la Coral Infantil Mestre Güell amb motiu del seu 60è aniversari. La jornada de dijous culminarà a ritme de música dance i techno a la plaça de les Nacions sense Estat.