Tàrrega torna a expressar el seu ferm rebuig contra les violències masclistes

El Bosc de les Veus Silenciades ha estat l'escenari de l'acte institucional del 25-N amb la lectura de la Declaració Institucional i una acció teatralitzada de Cruma

 

El 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, a Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera El 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, a Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib

En el marc del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, Tàrrega va aplegar institucions, entitats i ciutadania al Bosc de les Veus Silenciades, un espai arbrat al Parc Esportiu en record de les dones assassinades per les seves parelles o exparelles i els infants morts per infligir dolor a la seva mare (l’anomenada violència vicària).

En aquest simbòlic indret es va llegir la Declaració Institucional de la Generalitat de Catalunya acompanyada d’una acció teatral de Cruma, amb la qual es va tancar la campanya ‘Siguis un home’ impulsada enguany per la Regidoria de Feminismes, que pretenia destacar la importància que té la plena implicació de tota la població masculina en l’erradicació de les violències masclistes.

El 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, a Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib
Moment de la lectura del manifest del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, a Tàrrega. © Asmaa R. Bellahbib

La lectura de la Declaració va ser encapçalada per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i la regidora de Feminismes, Alba Castellana, junt amb altres representants de l’arc consistorial i entitats de dones. El text reclamava trencar tots els silencis i tenir totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones” i alertava que “les violències masclistes són un dels principals problemes de seguretat pública del país”. “El silenci i la inacció no són respostes neutrals”, sostenia també la Declaració.

Dins l’esmentada campanya del consistori targarí, la cèntrica plaça del Carme ha exhibit durant les últimes setmanes una trentena de lones amb missatges que posen de manifest la necessitat que els homes exerceixin un paper actiu en la lluita contra aquesta xacra social, que només enguany ha acabat amb la vida de 13 dones a Catalunya.

‘Siguis un home’ interpel·la la població masculina perquè se sumi de manera activa a l’erradicació de qualsevol forma de violència envers les dones i qualsevol tipus de violència. Obra del fotògraf Daniel Hernàndez i la dissenyadora gràfica Rosa Colilles, la campanya ha comptat amb la participació de trenta homes de la ciutat, compromesos amb la defensa dels drets de les dones i referents de masculinitats positives per a altres companys. Alguns dels homes protagonistes de les fotografies van participar en l’acció teatral dissenyada per Cruma.

Val a dir que el Departament d’Igualtat i Feminismes preveu posar en funcionament durant l’any 2024 a Tàrrega un nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a l’atenció tant a dones en situació de violència masclista com a les seves filles i fills. 

La Generalitat de Catalunya posa a disposició de les dones que són víctimes de violència masclista el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120, el qual ofereix atenció les 24 hores, així com el número 604 00 11 22 a través del qual les víctimes poden contactar via WhatsApp per demanar informació i assessorament policial, i que també ofereix suport i atenció les 24 hores tots els dies de l’any. Així mateix, Mossos d’Esquadra també faciliten assessorament policial i resolen dubtes i preguntes per WhatsApp a través del número 601 00 11 22.