Tàrrega estrena el Consell de Ciutat com a òrgan de participació ciutadana

Una dotzena de membres representen les entitats en el plenari, juntament amb els perfils polítics i tècnics de l'Ajuntament i els portaveus veïnals dels pobles

Fotografia de grup de la primera trobada del Consell de Ciutat de Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega
photo_camera Fotografia de grup de la primera trobada del Consell de Ciutat de Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega

Aquest dimecres Tàrrega ha presenciat un pas important cap a una participació ciutadana més activa amb la selecció dels vocals de les entitats al Consell de Ciutat. Aquest consell, concebut com a òrgan de participació ciutadana segons el nou reglament de participació, compta amb 12 membres que representen una àmplia varietat d'entitats locals, amb criteris de pluralitat i diversitat com a eix fonamental.

Els integrants són Llorenç Corbella, Joan Pujal, Joan Piedrabuena, Joan Amézaga, Mireia Lluch, Ibrahima Sory, Miriam Paredes, Estel Oriola, Gemma Minguell, Mariona Solé, Pere Noró i Andreu Llanes. Aquests membres se sumen a l'alcaldessa Alba Pijuan; el regidor de Participació Ciutadana, Miquel Nadal; els tècnics de l’àrea de participació, Carme Pont i Xavier Batalla; un representant de cada grup municipal; el president de l’EMD del Talladell, David Prats; i els portaveus de les Juntes de Veïns dels pobles, que s'escolliran entre febrer i març. 

Durant la jornada, Nadal, juntament amb els tècnics de l'àrea, van explicar les funcions i el procés de selecció del nou òrgan, destacant-ne la importància com a pas cap a un nou model de participació en la ciutat.

El Consell de Ciutat treballarà diversos àmbits temàtics formulant propostes i canalitzant iniciatives ciutadanes

Tot i que els acords i propostes del Consell no seran vinculants per als òrgans de govern, es requerirà una explicació per part de l'equip de govern sobre l'impacte de les seves deliberacions en les polítiques municipals, en línia amb el nou Reglament de Participació Ciutadana, que va entrar en vigor a finals de l'any passat substituint el text anterior del 2008.

El Consell de Ciutat ha de ser establert obligatòriament al començament de cada mandat, amb un termini màxim de sis mesos després de les eleccions. Un cop constituït, el Plenari del Consell tindrà tres mesos per aprovar un pla que marcarà les línies temàtiques bàsiques del mandat i que haurà de ser ratificat pel ple municipal per majoria simple.