Tàrrega divulga el seu patrimoni jueu medieval a través de diferents activitats de l’1 al 3 de setembre

S'adhereix de nou a la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb portes obertes, una visita guiada i un concert de piano a la Casa d'Avraham Xalom
Casa d'Avraham Xalom, a Tàrrega
photo_camera Casa d'Avraham Xalom, a Tàrrega. © Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega se suma a la celebració de la Jornada Europea de la Cultura Jueva 2023 oferint activitats durant tres dies, de l’1 al 3 de setembre. Es tracta d’una de les iniciatives amb què la capital de l’Urgell divulga el llegat de la comunitat jueva medieval i el patrimoni històric que n’ha perdurat.

En aquest sentit, destaca la Casa d’Avraham Xalom inaugurada l’any passat després d’un acurat procés d’adequació i museïtzació. L’edifici, vestigi de l’antic call al carrer Estudi, ha esdevingut una peça clau per interpretar el passat jueu de Tàrrega. I per segon any consecutiu, la Casa d’Avraham Xalom serà l’eix de la Jornada Europea de la Cultura Jueva a la capital de l’Urgell.

Portes obertes i visita guiada

Sala 'Tràgedia al Call - Tàrrega 1348'
Sala 'Tràgedia al Call - Tàrrega 1348'. © Ajuntament de Tàrrega

Així, el Museu Tàrrega Urgell ha convocat portes obertes a l’equipament el divendres 1, de 5 de la tarda a 8 h del vespre, i el dissabte 2  d’11 h del matí a 2 h del migdia i de 5 h de la tarda a 8 h del vespre.

El diumenge 3 serà la jornada central del programa amb dues propostes. D’una banda, a 2/4 d’11 h del matí, des del Museu Tàrrega Urgell, s’oferirà la visita guiada titulada ‘El temps d’Avraham Xalom’ a càrrec d’Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell.

A banda del recorregut per l’antic call, l’itinerari també inclourà la sala permanent ‘Tragèdia al Call – Tàrrega 1348’ del museu. Aquí s’exhibeixen nombrosos objectes recuperats a la necròpolis jueva de les Roquetes, la qual fou objecte d’una primera excavació arqueològica l’any 2007.

Les Roquetes continua desentranyant els seus secrets

Precisament, el mateix jaciment també ha estat notícia recentment per la troballa de més restes òssies arran d’unes obres. De moment, s’han posat al descobert dues inhumacions (l’any 2007 s’hi van localitzar un total de 182 enterraments individuals i 69 individus en 6 fosses comunes)Els enterraments de les Roquetes són considerats els únics testimonis d'avalots contra la comunitat jueva durant l’edat mitjana localitzats a Catalunya. En aquest sentit, el discurs de la sala ‘Tragèdia al Call – Tàrrega 1348’ se centra en el sagnant pogrom que la comunitat hebrea de la vila va patir a mitjans del segle XIV, que va deixar nombroses víctimes mortals.

Concert del pianista Toni Costa

La Jornada Europea de la Cultura Jueva 2023 inclourà el diumenge 3 una altra proposta: el concert de Toni Costa titulat ‘Sefarad al piano’, del qual s’oferiran dos passis a les 12 i a la 1 del migdia a la Casa d’Avraham Xalom. Toni Costa és un reconegut pianista de música clàssica, antiga i d’arrel. A Tàrrega posarà en relleu un repertori de cançons jueves tradicionals amb arranjaments moderns. També sonaran composicions relacionades amb els “katalanim”, jueus catalans que van fundar dues comunitats a Roma i Salònica. Gratuït. Places limitades. Reserva prèvia a la Botiga del Museu (carrer Major, 11), telèfon 973 31 29 60 i a [email protected].

La Jornada Europea de la Cultura Jueva parteix de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). Tàrrega s’hi adhereix des de l’any 2018 i es posiciona així com un dels focus d’estudi del patrimoni històric jueu del país.