Tàrrega es mobilitza per a una “Adolescència Lliure de Mòbil”

Un nou moviment arriba a la ciutat de Tàrrega per revertir la situació social envers l’ús dels dispositius mòbils en edats primerenques.

El passat dimarts 28 de novembre, a l'Oficina Jove de l’Urgell de Tàrrega es va dur a terme la primera trobada del moviment “Adolescència Lliure de Mòbil a Tàrrega”.
photo_camera El passat dimarts 28 de novembre, a l'Oficina Jove de l’Urgell de Tàrrega es va dur a terme la primera trobada del moviment “Adolescència Lliure de Mòbil a Tàrrega”.

El passat dimarts 28 de novembre, a l'Oficina Jove de l’Urgell de Tàrrega es va donar el tret de sortida al moviment “Adolescència Lliure de Mòbil a Tàrrega”.

Segons dades de l'Institut d'Estadística Espanyol, gairebé el 70% d'infants tenen un dispositiu mòbil als 12 anys, un fet alarmant, ja que els experts asseguren que el cervell, en aquestes edats, encara és immadur i no té la capacitat d'autoregular-se davant dels estímuls constants que generen les xarxes.

Per intentar pal·liar aquesta situació, un grup de famílies del barri del Poblenou de Barcelona va començar a organitzar-se a través d'un grup de WhatsApp per aconseguir que el màxim nombre de famílies endarrereixin el lliurament del primer telèfon intel·ligent als seus fills i filles fins als 16 anys.

D'aquí sorgeix la iniciativa ‘Adolescència lliure de mòbils’, i a la qual se suma la ciutadania i la localitat de Tàrrega, per impulsar accions similars, seguint el full de ruta i en sintonia amb la coordinadora de Catalunya.

Al moviment Targarí s'hi han unit mares i pares d’infants i adolescents, representants de les Afes de les escoles; CEIP Àngel Guimerà, Vedruna Tàrrega, Escola Pia i Maria Mercè Marçal. També assisteixen representants del CEIP Jacint Verdaguer i Vedruna Tàrrega, la regidora d’Educació, acció social, ciutadania i feminismes de l’Ajuntament de Tàrrega, Alba Castellana i la Tècnica de l’Oficina Municipal d’Escolarització i l’educador TIC del gòTIC.

En la primera trobada, que es va dur el passat dimarts 28 de novembre, es va fer el reconeixement als centres educatius de la ciutat i al Pla educatiu d’entorn de l’Ajuntament de Tàrrega, per la tasca realitzada envers la necessitat de regular l’ús dels mòbils als centres educatius.

D’altra banda, es va posar en comú entre tots els assistents els dubtes, incerteses i oportunitats per revertir la situació social que s’està vivint, la manca d'informació per part de les famílies amb menors d’edat i la manca de formació i la normalització de tenir mòbil en edats primerenques.

Els assistents també van ser coneixedors de la Guia per famílies cruels i malvadesde Som Connexió, la qual explica com i quan introduir i acompanyar en l’ús del primer mòbil dels fills i filles.

A més, s'està enviant a les famílies “l’enquesta, a escala de Catalunya, que caldria respondre, abans del 15 de desembre i que un cop finalitzada es podrà consultar les dades i fer un diagnòstic local. D’altra banda, des del CAP de Tàrrega s’està fent un Estudi sobre els hàbits tecnològics de la informació i la comunicació en infants.

Així mateix, una altra de les propostes que s'han posat sobre la taula és incorporar “Punts oberts de telefonia”, això vol dir marcar punts on infants i adolescents puguin trucar a les famílies si hi ha la necessitat.

Per unir-se al grup de WhatsApp ‘Adolescència lliure de mòbils a Tàrrega’ podeu fer clic en el següent enllaç. I el correu electrònic és: [email protected].