Tàrrega estrena la restauració dels gegants centenaris del barri de La Mercè

La Trobada de Gegants i Capgrossos aplega més de 140 figures i 2.000 participants
Els gegants de la Mercè, restaurats ©JordiBonilla
photo_camera Els gegants de la Mercè, restaurats ©JordiBonilla

La 35a Trobada de Gegants i Capgrossos de Tàrrega en el marc de la Festa Major targarina ha tingut com a protagonistes en Ramon Berenguer I i na Almodis, els dos gegants centenaris del barri de La Mercè. La parella, de cent cinquanta-quatre anys, ha estat restaurada enguany per part del Taller Avall de Reus i retornaven a la ciutat. Un cop restaurats, els gegants històrics seran exposats a l'Ajuntament.

Els gegants de la Pedrera, convidats a Tàrrega ©JordiBonilla
Els gegants de la Pedrera, convidats a Tàrrega ©JordiBonilla

En la seva trenta-cinquena edició, la Trobada gegantera ha aplegat una cinquantena de colles amb més de 140 gegants i 2.000 participants. Entre la marea gegantera hi destacaven una vintena de figures centenàries d'arreu de Catalunya que s'han sumat a la festa per acompanyar els gegants de la Mercè.

El punt de sortida ha estat la plaça de l’Hort del Barceloní i la cercavila gegantera ha recorregut alguns dels carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Major on els gegants centenaris han ofert un ball commemoratiu, juntament amb els gegants de la Pedrera de Barcelona, convidats d'honor de la trobada.

Abans, a l'església de La Mercè ha tingut lloc l'acte de presentació de la restauració

La restauració dels gegants Ramon Berenguer I i Almodis va iniciar-se a finals de 2021 i ha servit per retirar les capes antigues de les figures i alguns afegits que s'hi havien fet al llarg dels anys per fer-ne un arranjament complet. Al mateix temps, s'han pogut recuperar els ulls de vidre originals de les figures i s'ha descobert que el gegant tenia dents, les quals havien quedat tapades per posteriors afegits.

La parella de gegants de La Mercè daten de 1870, obra de diferents veïns del barri i dissenyats pel geganter Miquel del Bitxo, generant molta expectació a la ciutat els dies previs a la seva estrena. A causa del seu pes, en Ramon Berenguer I i na Almodis han sortit en molt poques ocasions de la capital de l'Urgell. El 2020 es va commemorar el seu 150è aniversari.