Tàrrega ha manifestat el seu ferm rebuig contra les violències masclistes

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la plaça Major ha acollit l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual s’ha llegit el Manifest de l’Institut Català de les Dones, que ha culminat amb un llarg aplaudiment. Les persones assistents a la convocatòria s’han situat al volant de mig centenar de parells de sabates vermelles, en cadascun dels quals s'hi pot llegir l’edat d’una dona o infant assassinats per violència masclista, que l’espai cooperatiu La Soll havia col·locat aquest dijous al vespre en motiu del 25N. Han participat en la trobada representants de l’arc consistorial amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú al capdavant. S’hi han sumat Policia Local; Mossos d’Esquadra; teixit associatiu i ciutadania.

Enguany el text fa èmfasi en les violències sexuals, “les formes de violència masclista més prevalents, més incivilitzades i més naturalitzades”, cosa que les fa un “component central del patriarcat, que no està vinculat amb el sexe sinó amb el poder de cosificar, humiliar, dominar, disciplinar, generar por i restringir la llibertat de les dones”. El Manifest proclama que “els moviments feministes d’arreu del món s’han rebel·lat contra aquest poder patriarcal […] i han denunciat la cultura de la violació que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones i han generat una onada de sororitat per reconèixer la veu de les dones que denuncien per acompanyar-les”.

De la mateixa manera, la declaració reivindica dos grans canvis que han impulsat els feminismes. D’una banda, han posat el consentiment al centre, ja que “la llibertat sexual inclou practicar sexe tan sovint com es vulgui i amb qui es vulgui, així com rebutjar fer-ho” i, de l’altra, han exigit que “es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional”.

Punt final a tot un mes d’activitats

D’altra banda, per cloure la programació de la campanya ‘Digues prou, no estàs sola’ d’aquest 2022 a Tàrrega, la Regidoria d’Igualtat oferirà aquest mateix 25 de novembre a la tarda (19:30 h, plaça de Sant Antoni), l’activitat ‘Com una ona expansiva’. Cruma Taller, amb la col·laboració de la Coral Vedruna Sant Josep i Marcel Fabregat, ha preparat un emotiu espectacle per reivindicar la fi de totes les formes de violència vers les dones i posar de manifest que cada feminicidi té un impacte en la societat que va molt més enllà de l’entorn proper a la víctima. L’esdeveniment posarà el punt final a un mes d’activitats l’objectiu de les quals era sensibilitzar les persones que creuen que les violències contra les dones no els afecten.

A més, fins al pròxim 20 de gener a la cruïlla entre els carrers de Sant Pelegrí i Gabriel de Tàrrega s’exposa un mural de gran format en homenatge a totes les dones assassinades per la seva parella o exparella els darrers vint anys. L’obra, dissenyada per Rosa Colilles Bresco, reprodueix el nom de les 1.158 les dones que han mort a mans dels seus companys o excompanys sentimentals des de l’any 2003 (any en què es comencen a recollir oficialment aquestes dades) fins al 26 d’agost de 2022; avui ja són 12 dones més assassinades. Val a dir que des de l’any 2013 també hi ha 47 infants assassinats per fer mal a les seves mares (violència vicària) i 356 menors han quedat orfes. Tàrrega referma així el seu compromís vers la lluita contra aquesta xacra social.

Val a recordar que la Generalitat de Catalunya posa a disposició de les dones que són víctimes de violència masclista el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120, el qual ofereix atenció les 24 hores, així com el número 604 00 11 22 a través del qual les víctimes poden contactar via WhatsApp per demanar informació i assessorament policial, i que també ofereix suport i atenció les 24 hores tots els dies de l’any.