Tàrrega inverteix més de 84.000 euros per completar la neteja de la llera del riu Ondara al seu pas pel nucli urbà

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

El riu Ondara al seu pas pel nucli urbà de Tàrrega torna a ser objecte d’una actuació de millora mediambiental amb l’objectiu de completar la neteja de la llera al seu pas pel nucli urbà. Després d’una significativa intervenció per desbrossar el curs del riu i plantar vegetació l’hivern passat, actualment s’actua en el tram del riu comprès entre la zona esportiva i el pont de l’avinguda de la Ronda. La iniciativa, que es duu a terme gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), vol eliminar la vegetació invasora i facilitar les tasques de manteniment de la llera. Els treballs han començat en el segment del curs del riu situat a la zona esportiva de la capital de l’Urgell i permetran completar gairebé tota la neteja en el tram urbà de la ciutat.

Aquest projecte suposa una inversió de 84.483 euros (IVA inclòs), sufragats per l’ACA mitjançant una ajuda que ascendeix a 79.525 euros i fons del consistori. L’empresa Ordenació Forestal SL s’encarrega de materialitzar les tasques. Els treballs possibilitaran controlar la presència de la canyaArundo donax, coneguda popularment com a canya americana, considerada una planta invasora. Es confia així a millorar la capacitat de drenatge de l’espai fluvial. També es retiraran restes de brossa i altres residus per facilitar el pas de l’aigua. El regidor d’Urbanisme de Tàrrega, Jose Luís Marín, ha assenyalat la importància d’aquest projecte, que dona continuïtat a les tasques per abordar els greus problemes de circulació del cabal amb taps de vegetació i brossa que presentava aquest tram de l’Ondara al seu pas pel nucli urbà.

A més d’evitar el perill davant una possible crescuda del riu, es contribuirà alhora a recuperar la presència de vegetació autòctona en aquest sistema fluvial, recuperant així la riquesa biològica i paisatgística. Marín afegeix que “aquesta fase de neteja del riu Ondara al seu pas pel nucli urbà, l'acosta i el fa més accessible a la ciutadania, ja que treballem amb la intenció de fusionar-lo perfectament amb el futur parc d'atletisme i les diferents actuacions previstes en aquesta zona, dotant així a la ciutat de més zones verdes amb un únic objectiu: fer de Tàrrega una ciutat més sana, saludable i sostenible”.

Aquesta és la segona actuació de neteja de la llera del riu que l’Ajuntament de Tàrrega du a terme durant els últims mesos. L’hivern passat, el consistori va invertir més de 77.800 euros (60.000 dels quals provinents d’una altra subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua) en el desbrossament del tram de l’Ondara comprès entre la zona esportiva i el pont de l’Onze de Setembre. Aquesta iniciativa, a més, volia afavorir la recuperació de vegetació autòctona de ribera al llarg de 500 metres de la llera del riu al seu pas per la ciutat, motiu pel qual s’hi van plantar una seixantena d’arbres i fins a 150 arbustos autòctons.

De manera que les dues accions de millora mediambiental del 2022 esdevindran una de les més exhaustives que s’han dut a terme a la zona, que estava plena de vegetació invasiva i residus que dificultaven la circulació del cabal. Amb aquestes intervencions, a banda d’incrementar la seguretat, l’Ajuntament de Tàrrega vol preservar la biodiversitat pròpia del territori regenerant l’hàbitat de ribera que correspon per geografia i clima amb introducció assistida d’espècies arbòries, arbustives i herbàcies. Cal recordar que el consistori duu a terme periòdicament accions de neteja i millora a l’Ondara després de la riuada registrada el 2015.