Tàrrega manté el Sant Jordi d'estiu amb més d’una vintena de paradistes

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tàrrega

La pandèmia de la Covid-19 va obligar a suspendre la celebració de Sant Jordi prevista per al passat 23 d’abril però la Cambra del Llibre i del Gremi d'Editors, l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibreters, el Gremi de Distribuïdors, el Gremi de la Indústria Gràfica i el Gremi de Floristes va fixar una data alternativa per celebrar el ‘Dia del Llibre i de la Rosa’ el pròxim dijous 23 de juliol. Tàrrega també viurà la festa amb un seguit d’activitats per mantenir l’essència d’aquesta celebració que enguany tindrà lloc, de forma excepcional, en ple estiu i amb totes les mesures d’higiene i seguretat per la situació que s’està vivint.

La Regidoria de Promoció Econòmica organitzarà el tradicional mercat de roses i llibres amb la participació d’entitats locals al carrer del Carme de les 9 del matí a les 9 del vespre. Més d’una vintena de paradistes ja han confirmat la seva presència i el consistori oferirà, com a novetat, una carpa individual per a cada parada per tal de poder fer més suportable la calor. A més, es mantindrà una distància de 2 metres de distància entre parada i parada, hi haurà gel hidroalcohòlic per als assistents i la mascareta serà obligatòria.

El gruix de parades anirà a càrrec de les llibreries de la ciutat que oferiran les últimes novetats del sector editorial per animar les vendes que es van veure afectades per l’anul·lació de la festa el passat mes d’abril. Les floristeries també hi seran presents oferint les tradicionals roses de Sant Jordi i altres propostes florals que han preparat per aquesta època de l’any.

A més, com és habitual per Sant Jordi, també hi haurà la presència d’un total de 9 entitats socio-culturals de la ciutat, així com la Botiga del Museu Tàrrega Urgell i una parada de la Regidoria d’Igualtat que oferirà a la venda els llibres de la col·lecció On són les dones targarines?.

Presentació de novetats editorials locals

La programació del ‘Dia del Llibre i de la Rosa’ a Tàrrega també comptarà amb l’estrena de diverses novetats editorials locals. El dimarts 21 de juliol es presentarà al Museu Trepat el volum 34 d’URTX - Revista d’Humanitats de l’Urgell amb la participació de Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona i del Museu d’Història dels Jueus de Girona.


El dissabte 25 de juliol a les 7 de la tarda, la Regidoria de Cultura ha preparat la presentació de dos llibres a càrrec d'autors locals, dins dels actes emmarcats en el cicle Km Cultural, a la plaça de Sant Antoni. D’una banda, Eduard Ribera amb El peix que volia ser home (Narratives de l'Escriptori), un destil·lat narratiu que transita per un territori híbrid, entre el microconte humorístic i la prosa poètica. De l’altra banda, Carme Estadella Bagué mostrarà El cant de les sirenes encara sona, que compta amb les il·lustracions de l’artista targarina Camil·la Minguell.

També es va viure un Sant Jordi virtual

Cal recordar que Tàrrega ja va celebrar una edició virtual de Sant Jordi el passat 23 abril amb diferents esdeveniments que es van realitzar de forma telemàtica a causa del confinament per la Covid-19. Així, hi va haver des d’una programació especial a Ràdio Tàrrega fins la presentació de diferents llibres i contes a través de les xarxes socials o recomanacions literàries a càrrec de diferents targarins i targarines.