Tàrrega organitza aquest dissabte 25 de març la primera jornada sobre ecofeminisme i art efímer

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega encara la recta final dels actes programats per la Regidoria d’Igualtat per commemorar el Dia Internacional de les Dones (8-M). Aquest cap de setmana la capital de l’Urgell acollirà la darrera de les activitats emmarcades en la campanya ‘Vindiquem i celebrem’. Es tracta de la primera jornada sobre ecofeminisme i art efímer, que pren el nom d’Efímera i tindrà lloc dissabte 25 de març al Camp dels Escolapis. La iniciativa vol difondre l’ecofeminisme, com marc d’anàlisi feminista que agrupa en un únic moviment la voluntat transformadora del feminisme i l’ecologisme per aconseguir un món més just, equitatiu i saludable, lliure de les actituds opressores i patriarcals cap a les dones, els animals i l’ecosistema.

A partir de 2/4 d’11 del matí, Can Colapi es transformarà en un taller a cel obert en el qual les artistes i educadores, Ariadna Castellà Sociats, Lluïsa Gabarra Labad, Mireya González Escolà i Alba Torres Robinat guiaran la construcció de quatre obres d’art col·lectives. Mitjançant aquestes creacions es busca transmetre que “la dominació i l’explotació de les dones, la natura i la resta d’éssers vius tenen un origen comú”. Els quatre treballs resultants, elaborats a partir de les aportacions de les persones assistents, convidaran a reflexionar sobre les connotacions que duen implícites els cànons de bellesa actuals, els abusos als quals sotmeten el planeta, les injustícies socials i mediambientals o la necessitat de reconstruir les societats fragmentades pel patriarcat. Es recomana que les persones interessades en participar-hi s’hi inscriguin enviant un correu electrònic a [email protected] o via WhatsApp al 649 598 303 indicant el seu nom i cognoms.

Aquesta acció s’acompanyarà d’una mostra de productes vegans, que aplegarà una dotzena de paradistes. D’11 del matí a 6 de la tarda, les persones que visitin el Camp dels Escolapis podran descobrir tota mena de productes respectuosos amb la natura entre els quals hi haurà cosmètics, aliments, begudes, bosses i altres complements, així com un espai de pintacares per als infants. A més a més, qui ho desitgi podrà degustar una paella vegana, que se servirà d’1 del migdia a 3 de la tarda (venda de tiquets a preus populars -3 euros la ½ ració- al mateix espai durant el matí).

Conferència inaugural

Les activitats es presentaran el divendres 24 de març (19 h, Biblioteca) en una xerrada que oferirà l’artista Verónica Perales Blanco, co-fundadora del col·lectiu artístic internacional Transnational Temps (2001). La seva producció artística se situa en la confluència art / tecnologia / ecologia i aborda, entre altres, qüestions que es refereixen a la biodiversitat, l’activisme mediambiental i l’ecofeminisme.

D’aquesta manera, la capital de l’Urgell clou la programació del 8-M 2023. Sota el lema ‘Vindiquem i celebrem’, enguany la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega posa el focus en la genealogia femenina i feminista amb tres objectius: reconèixer les dones referents, celebrar els drets aconseguits i reivindicar aquelles fites que encara queden per conquerir. La campanya s’ha plasmat en les 17 fotografies que formen l’exposició que durant tot el mes s’han pogut veure a la plaça Major. Les imatges, captades al Museu Trepat, són obra de Dani Hernández i amb disseny de Rosa Colilles. En aquesta acció, que també s’ha difós als comerços de la ciutat (amb la col·laboració de Foment Tàrrega) i les xarxes socials, hi han participat les associacions de dones del municipi i una trentena de dones de diferents professions i orígens.