Tàrrega posa en valor el seu patrimoni jueu medieval

Visita guiada al call i la Casa d'Avraham Xalom, edifici museïtzat que també ha acollit avui diumenge dos concerts del pianista Toni Costa
Visita guiada al call, amb la Casa d'Avraham Xalom al fons
photo_camera Visita guiada al call, amb la Casa d'Avraham Xalom al fons. © Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega s’ha sumat a la celebració de la Jornada Europea de la Cultura Jueva 2023 posant en valor l’empremta que la comunitat hebrea va deixar a l’antiga vila medieval i el patrimoni històric que n’ha perdurat. En aquest sentit, destaca la Casa d’Avraham Xalom inaugurada l’any passat després d’un acurat procés d’adequació i museïtzació.

L’edifici, vestigi del call situat al carrer Estudi, ha celebrat tres dies de portes obertes de l’1 al 3 de setembre. Com a acte central, s’ha desenvolupat avui diumenge amb èxit de participació la visita guiada ‘El temps d’Avraham Xalom’ a càrrec d’Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell.

Concert de Toni Costa a la Casa d'Avraham Xalom
Concert de Toni Costa a la Casa d'Avraham Xalom.
© Ajuntament de Tàrrega

El recorregut pel nucli antic s’ha complementat amb un concert titulat ‘Sefarad al piano’ a càrrec de Toni Costa a la planta baixa de la Casa d’Avraham Xalom. El músic ha portat fins a Tàrrega un repertori de cançons jueves tradicionals amb arranjaments moderns. Tenint en compte les reduïdes dimensions de l’espai, Toni Costa ha ofert dos passis del concert.

La Jornada Europea de la Cultura Jueva parteix d’una iniciativa de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). La capital de l’Urgell s’hi adhereix des de l’any 2018 amb activitats organitzades des del Museu Tàrrega Urgell.