Tàrrega programa una vintena d'activitats familiars de Nadal amb caire lúdic i educatiu

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

L'Ajuntament de Tàrrega oferirà un nou cicle d'activitats de Nadal amb una vintena de propostes familiars en diferents punts de la ciutat. La iniciativa es planteja com una alternativa al tradicional Parc de Nadal, que finalment s'anul·larà en el seu format habitual atenent als protocols de seguretat sanitària. El nou programa, titulat 'Nadal XICS', dinamitzarà el calendari de festes oferint una àmplia oferta lúdica i cultural distribuïda en diversos espais i evitant alhora les aglomeracions de públic. Organitzat per la Regidoria de Cultura, 'Nadal XICS' es desenvoluparà del 28 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener. Principalment seran activitats a cel obert si bé també s'integraran a la programació espais tancats com el Teatre Ateneu i Cinemes Majèstic, on ja s'apliquen amb èxit les mesures de seguretat sanitària com és la reducció d'aforament. També s'aplegaran tallers i aventures de format híbrid i virtual.

“Davant l’obligació de cancel·lar el Parc de Nadal, Tàrrega hem fet un esforç per continuar proporcionant activitats de participació familiar amb un component lúdic i educatiu equilibrat”, assenyala Carlos Vílchez, regidor de Cultura. I afegeix: “Mantenim aquestes activitats com a servei públic en el marc de la normativa del Procicat prioritzant la seguretat de les persones”. L’esdeveniment durà també la marca local KM Cultural, “ja que promou la participació d’artistes i professionals de Tàrrega i comarca per fer palès el suport municipal al teixit cultural, social i econòmic de proximitat”, segons ha expressat la tècnica de Cultura, Teresa Garcia.

En la majoria d’activitats caldrà fer reserva prèvia mitjançant el web www.culturatarrega.cat. Així mateix, les persones majors de 6 anys hauran de dur mascareta i s’establirà un control d’accés als espais per limitar l’aforament. Es combinaran les propostes de caràcter gratuït amb les de pagament. El cartell que il·lustra el cicle 'Nadal XICS' ha sorgit igualment del concurs convocat amb motiu del Parc de Nadal i els premis corresponents es lliuraran el dilluns 28, a les 6 de la tarda, a la plaça del Carme.

Activitats en espais oberts

La plaça del Carme serà un dels epicentres del 'Nadal XICS'. La instal·lació lumínica Els cargols de Calidos serà un dels grans atractius els dies 28, 29 i 30 de desembre (de 5 de la tarda a 9 de la nit). Es tracta de tres construccions de llum en forma de caragol que els infants podran fer girar per crear formes òptiques (circuits d'entrada i sortida). Al mateix indret també es podran contemplar sis arbres personificats amb ornaments creats pels nens i nenes. És la instal·lació artística La senyora Platanerrr, que promourà entre els infants la conscienciació ecològica, el reciclatge i la reutilitzció. Les manualitats sorgiran d'un taller virtual de l'artista Mireia Gonzàlez, a través de YouTube per a crear objectes artístics a partir de material reciclat.

Una altra activitat de sensibilització vers l'entorn natural tindrà la llera del riu Ondara com a protagonista. Es proposa una visita guiada des del carrer de Joan Brossa tots els dies a les 12 del migdia per a descobrir la flora i la fauna.

D'altra banda, els jocs gegants prendran la plaça de les Nacions sense Estat tots els dies amb la participació de La Maleta dels Espectacles, Xous, Fefe Companyia i Els Colors del Monstre.

La plaça Major, a més, serà el punt on els infants podran lliurar les cartes al patge Kassam, l'emissari dels Reis d'Orient, del 2 al 4 de gener (de 5 de la tarda a 8 del vespre). Per evitar massificacions, a més de la cita prèvia, s'habilitarà un circuit d'entrada i sortida. L'activitat compta amb el suport de Foment Tàrrega, que també posarà en marxa un trenet turístic del 21 de desembre al 5 de gener per passejar arreu de la ciutat i facilitar la mobilitat durant les compres.

Cinema, dansa i música

El cinema, la dansa i la música no faltaran al Nadal targarí. El Teatre Ateneu serà l'escenari de la representació de MiraMiró de Baal Dansa, espectacle que homenatja l'obra plàstica de Joan Miró mitjançant arts audiovisuals i coreografies. La cita és el dimecres 30 de desembre (6 de la tarda) i també forma part de la 26a Temporada de Teatre. Entrats ja al nou any, el diumenge 3 de gener (6 de la tarda) arribarà l'espectacle d'animació musical del grup Xiula. 

Per la seva part, Cinemes Majèstic apostaran per llargmetratges de valors educatius projectant El Grúfal (28 de desembre), La revolta dels contes (29 de desembre), La petita Anna i el tiet llargarut (2 de gener) i Una amistat inoblidable (3 de gener). Preu de l'entrada: 4 euros.

Tallers i gimcana en línia

A més del taller de reciclatge, altres propostes del 'Nadal XICS' també es desenvoluparan en línia. És el cas de dues gimcanes (o Escape Rooms) digitals interactives: Caram amb el Kassam!, organitzada pel goTIC el dimarts 29 de desembre i una aventura amb Lo Tossino de Guixanet el dissabte 2 de gener (de 5 a 7 de la tarda).

La cultura, un dels eixos del Nadal targarí

Les festes de Nadal a Tàrrega sumaran més al·licients com és el cas de la representació de la comèdia Casats per amor a la pasta a càrrec del Grup de Teatre BAT. La companyia targarina tornarà al Teatre Ateneu amb tres representacions els dies 25, 26 i 27 de desembre.

L'apartat d'exposició és un altre dels eixos del Nadal. La Sala Marsà acull la mostra d'escultura Objectes de Jose Davila mentre que el Museu Tàrrega Urgell homenatja la galerista Alba Vilamajó amb obres d'una vintena d'artistes lleidatans aplegades sota el títol Clucart 2013-2017.

Mentrestant, la capital de l'Urgell prepara diferents formats de la cavalcada de Reis per adaptar l'acte a les mesures sanitàries vigents del proper 5 de gener.