Tàrrega publica un conte sobre l’empresària Rosita Purgimon Gabernet, un exemple de dona emprenedora

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

L’Ajuntament de Tàrrega ha presentat avui dimarts a la Biblioteca Germanes Güell el novè volum de la col·lecció “On són les dones targarines?”, en aquesta ocasió dedicat a l’empresària Rosita Purgimon Gabernet (1927). Amb aquesta iniciativa editorial, la Regidoria d’Igualtat continua posant en relleu la trajectòria vital i professional de dones targarines, tant d’origen com d’adopció, que van destacar en els seus àmbits. El nou llibre atorga visibilitat a la figura de Rosita Purgimon Gabernet com a exemple de dona emprenedora, ja que va dirigir amb èxit la delegació de la Mutua General de Seguros (MGS) a més de ser activista en entitats emblemàtiques com l’Associació Alba o el Club Natació Tàrrega.

Igual que en els lliuraments anteriors, la biografia es presenta en forma de conte il·lustrat. La intenció és apropar didàcticament als infants el perfil de les dones ressenyades. Les autores del text són Mariona Solé Canyelles i Carla González Prat, que han detallat la vida d’aquesta dona empresària que esdevingué la primera delegada de MGS de tota la província de Lleida. L’obra també compta amb dibuixos de David Aguilera – Locigronet, autor de la mostra “12 mesos, 12 dones” que es va poder veure a la darrera edició de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega.

Rosita Purgimon Gabernet, de 95 anys d’edat, ha assistit a l’acte de presentació acompanyada de nombrosos familiars. La protagonista del llibre ha afirmat que no s’esperava aquest reconeixement i que “me’n sento molt feliç i orgullosa perquè el llibre ha quedat molt maco. Agraeixo a tothom que ho ha fet possible”. Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat l’empenta de la Rosita “a l’hora de passar al capdavant d’una empresa en un moment difícil i d’implicar-se a més en el teixit associatiu de la nostra ciutat”. I ha apuntat que “amb l’edició de la seva biografia, com també amb la resta de llibres de la col·lecció, donem visibilitat a dones que han tingut un paper rellevant però encara desconegut en la història recent de Tàrrega”. També han assistit a l’acte la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan, les autores del conte i el creador de les il·lustracions.

Perfil de Rosita Purgimon Gabernet

Filla de Carme Gabernet Bosch i Ramon Purgimon Cornellana, la Rosita va passar quatre anys interna en un col·legi de monges a Premià de Mar juntament amb la seva germana Mari Carmen. Durant aquests anys va cursar estudis de peritatge mercantil a l’Escola de Comerç de Barcelona. Es va casar l’any 1953 i va tenir dos fills, Magda i Josep Maria. Quan tenia quaranta anys, el seu pare, qui fou el primer delegat de la Mutua General de Seguros (MGS) a Tàrrega, va morir d’un infart. Aleshores, la Rosita, amb els fills petits, va agafar les regnes del negoci i es va convertir en la primera dona delegada de MGS a la província de Lleida. Sempre va comptar amb l’ajuda de la seva mare i la seva tieta, que l’assistien tant a l’empresa com a casa, i el suport dels treballadors. La feina li va permetre conèixer molta gent i recórrer tot el món: va fer més de 25 viatges, fins i tot la volta al món. A més, als inicis de l’Escola Alba, en fou la presidenta durant onze anys, ja que havia estat una de les fundadores del projecte de l’Associació Alba. També va col·laborar amb el Club Natació Tàrrega. Tot i estar retirada des de fa anys, cada matí encara passa per l’empresa per recordar amb il·lusió els seus anys al negoci familiar.

Col·lecció “On són les dones targarines?”

La col·lecció de llibres “On són les dones targarines” s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900-1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926-2020); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900-2000); l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932); l'artista conceptual Olga L.Pijoan (1952-1997); les germanes llibreteres Rosina (1921–2010) i Maria Teresa (1924–2012) Pera Güell; la il·lustradora Dúnia Lorda Vidal (1964–1999); i la fotògrafa Palmira Puig Ximénez (1912–1979).

Calendari 2023 amb dones targarines referents

D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat també ha posat en circulació un calendari de l’any 2023 basat en l’esmentada exposició “12 mesos, 12 dones”. Hi apareixen com a referents l’empresària Maria Soler Terol (1889-1991); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900-2000); la mestra i activista cultural Alba Güell Roca (1900-1997); les activistes polítiques Maria Pedró Cubells (1908-2002) i Francesca Cucurull Viladot (1916-1992); la fotògrafa Palmira Puig Ximénez (1912-1979); les germanes llibreteres Rosina (1921–2010) i Maria Teresa (1924–2012) Pera Güell; la locutora i periodista Pilarín Minguell Pont (1926-2020); la professora Maria Teresa Pintó Pijuan (1930-2017); la poetessa i política Josefina Vidal Morera (1932); l’artista plàstica conceptual Olga L. Pijoan (1952-1997); i la il·lustradora Dúnia Lorda Vidal (1964-1999). El calendari ha estat dissenyat per Rosa Colilles i compta amb il·lustracions de David Aguilera – Locigronet.