Tàrrega recupera el McTrepat els dies 2 i 3 d’octubre

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega acostarà de nou al públic el patrimoni històric industrial del Museu Trepat mitjançant una vintena d’activitats el dissabte 2 i el diumenge 3 d’octubre. Són les dates de la cinquena edició del McTrepat, esdeveniment que es reprèn enguany després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia. Així, l’antiga factoria targarina s’omplirà altre cop d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia, entre altres propostes lúdiques i divulgatives. L’eix temàtic serà, una vegada més, la cultura popular dels Estats Units. El Museu Trepat rememora així els orígens nord-americans de la dalladora J.Trepat que es fabricà a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX. Inspirada en la dalladora McCormick de Chicago, aquesta eina transformà la mecanització del camp català. El McTrepat, organitzat per les regidories de Cultura i Patrimoni, manté l’entrada de franc si bé enguany es limitarà l’aforament i caldrà fer reserva prèvia al web www.museutrepat.cat.

Xerrada inaugural sobre la tasca com a traductor de Manuel de Pedrolo

Manuel de Pedrolo, autor cabdal de la literatura catalana contemporània, va desenvolupar també una prolífica tasca com a traductor amb 42 obres publicades, algunes de les quals són de reconeguts escriptors nord-americans. Partint d’aquest vincle, el McTrepat 2021 s’obrirà amb la conferència inaugural Manuel de Pedrolo, traductor de poetes nord-americans de la primera meitat del segle XX  a càrrec d’Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega, Doctora en Teoria de la Traducció per la UAB i especialista en la tasca traductora de l’escriptor lleidatà (dissabte 2, 13h). Al mateix temps, la nau 4 del Museu Trepat acollirà la mostra Pedrolo i els escriptors americans, novel·les traduïdes. També pel que fa a exposicions, el públic podrà admirar davant les naus 18 i 19 una col·lecció de cotxes americans. Quant a audiovisuals, es projectarà Freedom, que narra la història de la comunitat afroamericana fins a l’època de Martin Luther King Jr.

Tallers familiars amb valor artístic

Els tallers familiars, una altra proposta característica del McTrepat, reivindicaran aquesta vegada les figures de l’arquitecte i pintor Morton Shamberg de Filadèlfia, conegut per ser un dels primers artistes nord-americans a explorar les qualitats estètiques dels subjectes industrials, i l’artista urbà novaiorquès Aakash Nihalani, famós per crear instal·lacions amb cinta adhesiva.

En l’apartat de concerts, els amants de la música podran gaudir el dissabte 2 d’una doble proposta: el grup coral d’arrel lleidatana Veus.kat delectarà amb interpretacions inspirades en la música negra (17:30h) i Mi&Me oferiran un concert de swing i jazz (21h). L’endemà, el diumenge 3, s’oferiran dues actuacions musicals més: The Cavalieri Trio (13h) i Airstream Swing Band (17:30h).

Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte acollirà food-trucks amb elaboracions típiques dels Estats Units. En paral·lel, les naus museïtzades romandran obertes als visitants durant tot el dia proposant un viatge en el temps cap al passat industrial del territori. A l’igual que el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural.

Consulteu aquí el programa íntegre d’activitats