Més de 350 objectes repassen la història del comerç de Tàrrega

La mostra, que es pot visitar fins al 21 de gener, explica els orígens i l'evolució d'una de les activitats econòmiques més arrelades a la localitat
IMG_9958
photo_camera Inauguració de l'exposició ‘Tàrrega rere el taulell. El comerç targarí als segles XIX i XX’, divendres 9 de juny.  © Asmaa R. Bellahbib

Tàrrega repassa els orígens i l'evolució del sector comercial a través de la nova exposició temporal sota el nom Tàrrega rere el taulell. El comerç targarí als segles XIX i XXque acull el Museu Tàrrega Urgell i que es podrà visitar fins al 21 de gener de 2024.

La mostra està integrada per més de 350 peces vinculades a una de les activitats econòmiques més arrelades a la ciutat ja des de l'Edat Mitjana. L'objectiu d'aquesta proposta del Museu Tàrrega Urgell és donar a conèixer els resultats d'una investigació realitzada per l'equip del Museu sobre aquest sector a la ciutat.

La mostra té un enfocament didàctic i de difusió, que el Museu Tàrrega Urgell ha traduït en una proposta pensada per a persones de totes les edats. Així, descobreix als visitants els antecedents del sector comercial i menestral a la Tàrrega del segle XVIII i explica els efectes de la revolució del comerç entre 1830 i 1870, de la primera i segona revolució industrial, de la Guerra Civil i la postguerra i del pas a la societat de consum. Segons el director tècnic del Museu, Oriol Saula, “oferim una visió històrica del comerç parant atenció als diversos sectors comercials que han tingut pes a la nostra ciutat, com són l'alimentació, el tèxtil i el calçat o el parament de la llar, per esmentar-ne uns quants. Alhora, volem recordar establiments amb una llarga trajectòria, referents a tot Ponent”. Saula també ha agraït la implicació dels comerços en la mostra, i ha recalcat que ja s'estan plantejant una segona o fins i tot tercera edició de l'exposició.

Segons ha explicat l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en la inauguració de l'exposició, “el treball realitzat pels professionals del Museu amb la col·laboració de moltes persones posa de manifest que l'actual ciutat de serveis té unes arrels històriques molt profundes mantingudes en el temps per nissagues familiars”. Per a Pijuan, “aquesta és sens dubte la mostra de l'any feta des de Tàrrega, que parla sobre un dels pilars de la nostra ciutat i possible gràcies a la col·laboració del nostre teixit comercial”. L'acte inaugural també ha comptat amb l'assistència d'altres representants de l'arc consistorial, una nodrida representació del teixit comercial i empresarial de la ciutat i una performance a càrrec de Roberto G. Alonso.

Objectes, fotografies i publicitat de l'època

Per fer aquest viatge en el temps a partir de les botigues que han omplert els carrers i places de Tàrrega, el Museu reuneix en aquesta mostra 355 objectes cedits per establiments com Casa Delfín, Cal Cort, Ca l'Alba, Ca l'Argelich, l'antiga fàbrica i botiga de sabates Badias Roig, Ca l'Avelino (ara Distribuidora Bosch Hermanos), Magatzems Costa, Cal Miralles, Pastisseria Nicolau, Pastisseria Pío, Colmado Sant Antoni, Comercial Sans, Joieria Andreu, Merceria La Central, Magatzems l'Estrella, Sabateria Vda. Badías, Restaurant T'estimo Tant, Cristalleria Mateu, Ferreteria Cal Clavetaire i Drogueria Ramon; així com particulars com Josep Manel Serret, Roberto G. Alonso, Joan Solé, Montserrat Camps, Oriol Saula, Mercè Rovira, Marcel·la Terés i Àngels Pijuan.

IMG_9900
Recreació d'una sabateria del segle XIX. © Asmaa R. Bellahbib

Les peces que confeccionen la mostra, que s'alternen amb plafons explicatius, permeten tant reproduir espais d'antics comerços de la ciutat com recordar els productes que la clientela hi podia trobar. Així, hi trobem des de mobiliari antic de les botigues, rètols, caixes de productes de l'època fins a eines de treball passant per exemples dels béns comercialitzats en aquests establiments (elements de parament per a la llar, peces de vestir, sabates, barrets…); la majoria dels quals daten de finals del segle XIX fins als anys 70 del segle XX. L'exposició també inclou fotografies d'època i anuncis a les revistes locals, que il·lustren el discurs expositiu que ajuda el visitant a fer-se una idea de com va evolucionar el sector (que va créixer exponencialment durant la primera meitat del segle XIX, quan el nombre de botigues a Tàrrega es va multiplicar per quatre) i del pes que tenien aquests negocis.

L'exposició Tàrrega rere el taulell. El comerç targarí als segles XIX i XX és una iniciativa del Museu Tàrrega Urgell i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC).

Cicle de conferències

Val a dir que la inauguració de l'exposició Tàrrega rere el taulell. El comerç targarí als segles XIX i XX s'emmarca en el cicle de conferències Comerç i progrés a la Tàrrega dels segles XVIII, XIX i XX, a través del qual el Museu proposa indagar en l'evolució del teixit econòmic targarí. La programació va arrencar el passat mes d'abril i es desenvolupa fins al 15 de juny (20 h). La tercera i darrera conferència parlarà sobre La indústria a la Tàrrega dels segles XIX i XX i anirà a càrrec del Doctor en Història Jacinto Bonales. L'activitat es complementarà amb el sopar temàtic “Mar i muntanya. Tàrrega: cruïlla de comunicacions”, que tindrà lloc el mateix dia 15. Cal inscripció prèvia adreçant-se a la Botiga del Museu (carrer Major, 11), trucant al 973 312 960 o enviant un correu electrònic a [email protected].