Tàrrega restaura mig centenar de pergamins dels segles XIII i XIV custodiats a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell continua treballant en la preservació i la difusió del patrimoni documental del territori. En aquest sentit, ha dut a terme la restauració de mig centenar de pergamins del fons de l’Ajuntament de Tàrrega. Els documents, la majoria dels quals detallen la concessió o confirmació de privilegis reials a la capital de l’Urgell, han estat objecte d’una acurada intervenció durant els darrers mesos per part de la conservadora Núria Vila Lafita.

Els manuscrits presentaven un notable deteriorament pel pas del temps i altres factors ambientals, i s’optà per restaurar-los per tal de garantir-ne la durabilitat. Un cop desinfectats, es procedí a aplanar els pergamins i a reintegrar-ne els fragments imprescindibles. Actualment, els documents compten amb sistemes individuals de protecció per tal de facilitar la seva conservació.

Segons el director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, Carles Quevedo, “aquesta acció ha permès recuperar les característiques físiques i mecàniques d’aquests documents tot garantint la seva perdurabilitat en el temps”. Així mateix, Quevedo explica que “es tracta d’un pas previ necessari a la seva futura digitalització, fet que permetrà oferir un suport secundari d’accés a la documentació preservant alhora els originals, sense minvar la difusió entre el públic”.

La cinquantena de pergamins, que daten d’entre els anys 1245 i 1332, han estat restaurats gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Gairebé tots fan referència a privilegis reials concedits a la vila de Tàrrega. Destaquen, per exemple, la concessió de les carnisseries (que en aquells temps eren de titularitat pública); sentències; una concòrdia entre el monestir de Santes Creus i Tàrrega; l’establiment dels límits de la vegueria local; un homenatge a la reina Elionor o un fragment d’un testament situat a Guimerà entre altres.

Tot aquest fons ja ha tornat a les prestatgeries de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell després de la restauració realitzada per Núria Vila Lafita (de l’empresa especialitzada Grafia). Com ja s’ha dit, el proper pas serà digitalitzar els pergamins per tal de facilitar-ne la consulta pública.