Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós
L'Ajuntament de Tàrrega s'ha adherit a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública amb l'objectiu de preparar-se per una possible gestió pública directa del servei d'abastiment d'aigua, que està estudiant el govern municipal. Actualment el servei el presta Sorea, concessió que acaba el 2024.
La proposta s'ha aprovat al ple amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC, CUP i PSC) i els vots en contra de l'oposició (JxCat). La regidora de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient, Teresa Sala, ha destacat que "aquest era un dels principals acords del pacte de govern" i ha afirmat que "l'abastament d'aigua i el sanejament són serveis bàsics i essencials, el seu subministrament no es pot privar per motius econòmics o socials".
El consistori targarí és el 40è membre adherit a l’entitat, l’objectiu de la qual és difondre, promoure i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a la gestió pública de l'aigua.
Mesures per fer front a la crisi de la pandèmia
El ple ha aprovat una modificació de pressupost en què es transferiran 15.000 euros de la Festa Major a la campanya que prepara la Regidoria de Promoció Econòmica per reactivar i fomentar el comerç local, molt tocat per la pandèmia. La proposta ha rebut els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició.
La sessió plenària ha donat llum verda a la suspensió del pagament de la taxa d’ocupació de via pública al sector del comerç, hostaleria i restauració en relació al període comprès entre l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i fins al proper 31 de desembre. S’hi podran acollir les terrasses de bars i restaurants, els comerços i quioscos que ocupen via pública i tots els paradistes del mercat setmanal del dilluns. El regidor de Finances, Dani Esqué, ha explicat que "amb aquesta mesura el consistori deixarà d'ingressar uns 65.764 euros (de 106 bars, restaurants, comerços i quioscos i de 72 parades del mercat setmanal)" tot i que ha indicat que "hem d'ajudar en la mesura de les nostres possibilitats a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus". La proposta ha estat aprovada per unanimitat.
A més, s'han aprovat dues mocions presentades des del govern i l’oposició instant a modificar o derogar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. L’objectiu és possibilitar que els ajuntaments puguin destinar superàvit a polítiques socials (actualment els romanents només es poden dedicar a una sèrie restringida d’inversions o a liquidar deute). Una de les mocions també proposa derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local per posar fi a la limitació de convocatòria de noves places a la plantilla. Es vol així facilitar la contractació de personal per a plans d’emergència de serveis socials, habitatge o promoció econòmica.
Finalment, el ple ha aprovat el canvi de gestió de les piscines municipals d’estiu, que passarà de nou a mans de la Regidoria d’Esports una vegada ja finalitzat el conveni amb el Club Natació Tàrrega. La proposta ha estat criticada per l'oposició, que hi ha votat en contra. La portaveu de JxCat, Rosa Maria Perelló, ha lamentat "falta de transparència" i que no s'hagi convocat la comissió informativa d'esports per debatre-ho. El regidor d'Esports, Silveri Caro, ha afirmat que "es tracta d'una decisió de voluntat política" i ha argumentat "aquest estiu serà diferent i segurament les piscines seran deficitàries", tenint en compte les restriccions aplicades per la crisi del pandèmia, tot i que "no podem deixar de prestar aquest servei públic", ha afegit.