Tàrrega treballa per conscienciar a la ciutadania sobre el suïcidi i el patiment de les persones supervivents

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega pren un paper actiu en la lluita contra el suïcidi, que és la primera causa de mort no natural a Espanya i la segona entre joves de 15 a 29 anys. La Regidoria de Salut consciència la ciutadania sobre aquest tipus de morts i el patiment que genera amb motiu del Dia Internacional dels Supervivents a la mort per suïcidi, que es commemora internacionalment el tercer dissabte del mes de novembre. En aquest sentit, l’àrea de Salut ha editat un fulletó informatiu amb continguts per prevenir les conductes suïcides i ajudar les persones supervivents per tal de difondre’l entre la ciutadania. Podeu consultar el document en aquest enllaç: www.tarrega.cat/acciosocial-igualtat-salut/fitxers/suicidi. Alhora, l’Ajuntament de Tàrrega distribuirà cartells per informar del telèfon 061, una veu contra el suïcidi als equipaments públics, centres educatius i punts informatius que hi ha arreu del nucli urbà.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, la regidora de Salut, Assumpta Pijuan Tarragó, i la cap de l’àrea d’Igualtat i Salut, Mireia Fontanet Viladot (vegeu fotografia), han presentat aquesta nova acció amb la qual l’Ajuntament de la capital de l’Urgell vol contribuir a donar visibilitat a totes aquelles persones que pateixen per la mort per suïcidi d’un ésser estimat; persones que, segons assegura l’American Psychiatric Association, pateixen uns nivells d’estrès equivalents als individus que han estat en un camp de concentració o en un conflicte bèl·lic.

Paral·lelament, la Regidoria de Salut ha fet una donació a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell d’una quinzena de llibres per tal d’ampliar la secció de bibliografia dedicada a aquesta temàtica de l’equipament. Són obres de caràcter teòric que analitzen aquest problema de salut pública que causa més morts que els accidents de trànsit, però que continua tenint escassa visibilitat als mitjans de comunicació.

En aquesta mateixa línia d’intervenció, la Regidoria de Salut va organitzar els dies 4 i 18 d’octubre una formació de deu hores de durada per a la prevenció del suïcidi a càrrec de Carles Alastuey, mestre, psicopedagog i membre fundador de l’Associació DSAS (Després del Suïcidi – Associació de Supervivents), que va aplegar 14 professionals del camp social, sanitari i educatiu.

Una mort cada 40 segons

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada 40 segons una persona se suïcida al món. La conducta suïcida és complexa i multicausal, no hi ha un sol factor o circumstància que porti una persona a llevar-se la vida, és un acte ple d’interrogants i contradiccions. Cal parlar-ne amb responsabilitat perquè és impossible posar solució a allò que no es coneix.

Hi ha, però, alguna cosa de la qual es parla encara menys que del suïcidi. Dels supervivents per suïcidi, les persones que han perdut un familiar o amic per aquesta raó. S’estima que cada suïcidi té un impacte sobre almenys sis persones de l’entorn més proper, que pateixen la pèrdua d’una manera molt intensa. Des de sempre, els supervivents s’han enfrontat a la incomprensió i el judici de la resta de la societat, un estigma que els condemna al silenci i la vergonya i fa que sigui encara més dur superar el procés de dol.

Aquesta dura realitat afecta més de 20.000 persones a l’any només a Espanya. Les associacions de supervivents reclamen mesures de prevenció i suport per rebaixar el nombre de suïcidis mentre lluiten per superar el dolor.