Teatre i una ruta guiada per commemorar la Memòria Històrica i Democràtica a Tàrrega

S'homenatjarà als nou targarins deportats a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial
Llambordes Stolpersteine de Tàrrega ©AjTàrrega
photo_camera Llambordes Stolpersteine de Tàrrega ©AjTàrrega

El pròxim dissabte 25 de maig Tàrrega celebrarà el Dia de la Memòria Històrica i Democràtica, una efemèride instaurada l'any 2021 coincidint amb la col·locació de llambordes Stolpersteine en diversos punts de la ciutat en record dels deportats targarins al camp de concentració nazi de Mauthausen. Les activitats del cap de setmana, organitzades pel Museu Tàrrega Urgell, inclouen una representació teatral i una ruta guiada.

Dissabte a la tarda es podrà veure l'espectacle Mort a les cunetes, dirigit per David Pintó i interpretat per Joan Valentí. Basada en fets reals, l'obra narra la història de vuit civils republicans afusellats el febrer de 1939 a Montserrat. La representació tindrà lloc a les 20.30 al Teatre Ateneu i serà d'accés gratuït.

L’historiador Albert Fàbrega ha reconstruït aquests esdeveniments en cinc monòlegs que integren l’espectacle

L’endemà, diumenge 26 de maig, s'oferirà una nova edició de la ruta guiada Stolpersteine, a càrrec de l’historiador Jaume Ramon Solé. El recorregut començarà a les 10.30 des de la plaça Major i també serà gratuït.

L'any 2021 la capital de l'Urgell va instal·lar nou llambordes Stolpersteine davant els últims domicilis dels deportats targarins: Josep Ybós Briansó, Miquel Pont Llobera, Josep Minguell Porta, Antoni Foguet Doll, Emili Peruga Puy, Francesc Josep Sentís Baiget, Josep Real Lloses, Josep Aubach Arnaldo i Modest Farré Farré. Aquests veïns van ser deportats a Mauthausen, on cinc d’ells van perdre la vida i quatre van sobreviure. Un d'ells va tornar a Catalunya, mentre que els altres tres van establir-se a França fins a la seva mort.

Les llambordes Stolpersteine, dissenyades per l'artista alemany Gunter Demnig el 1996, són blocs de formigó amb plaques de llautó daurat que recorden els deportats als camps de concentració. Des de la seva creació, se n'han instal·lat més de 75.000 arreu d'una vintena de països, incloent-hi més de 300 a Catalunya.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, responsable de l’àrea de Memòria Històrica, ha subratllat la importància d’aquesta commemoració “en reconeixement i homenatge vers totes les víctimes de la Guerra Civil, el franquisme i el nazisme”.