Redacció | Foto: Associació Viu Guimerà
L’associació Viu Guimerà ja fa temps que està treballant en un projecte de recuperació d’espais naturals abandonats pel desús que conformen el patrimoni natural del poble. La primera acció del projecte va ser la recuperació i neteja d’un bosquet de pins, on van posar unes taules i una exposició d’ocells autòctons on es poden escoltar els seus cants a través de codis QR.
Aquest cap de setmana passat van organitzar unes jornades de neteja de dues fonts gairebé esborrades pel temps i la naturalesa. La seva idea és delimitar unes rutes saludables que passin per aquestes fonts amb l’objectiu de recuperar aquests espais de tranquil·litat on tradicionalment els pagesos s’aturaven per descansar i perquè el bestiar pogués beure.
Aquest projecte s’està promovent mitjançant jornades a jova per part dels veïns del poble i, aquest cop, també per voluntaris de l’Associació de Voluntaris de CaixaBank, ja que aquest projecte de “rutes saludables” ha estat seleccionat dins el programa “PlantaelteuProjecte” del qual rebran una ajuda per poder-ho dur a terme.
Lluny de la definició històrica de la jova, que es descriu com una obligació feudal de treballar la terra del senyor (originalment llaurar una jornada amb una parella de bous), les jornades a jova actuals a Guimerà es consideren com una prestació, uns treballs d’utilitat pública, els quals estan tenint molta seguida. D’aquesta manera, han volgut recuperar l’ús d’aquesta paraula, adaptada a temps actuals.
Així doncs, esperen que a finals del 2023, tant els visitants com els vilatans de Guimerà puguin beneficiar-se d’unes rutes saludables per l’entorn amb unes fonts recuperades per gaudir-ne i tenir-ne cura entre tots.