Tret de sortida a la 3a Fira Estudies & Treballes de Tàrrega, que estrena ubicació per potenciar l’orientació laboral i formativa

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Avui dijous 9 de març s’ha donat el tret de sortida de la tercera edició de la Fira Estudies & Treballes (FET) que durarà fins demà divendres i que enguany s’ha traslladat d’ubicació per poder créixer en nombre de centres participants i activitats. Així doncs, l’Espai MerCAT i la plaça de les Nacions sense Estat acolliran nombroses activitats perquè les persones assistents puguin obtenir recursos que li permetin orientar-se en el seu propi itinerari educatiu, laboral i emprenedor. La secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, ha acompanyat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, en el recorregut inaugural del certamen, al qual també han assistit el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Claudi Vidal, i el regidor de Ciutadania, Educació i Treball de Tàrrega, Xavier Rossell-Aparicio, així com diversos membres més de l’arc consistorial.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat que “l’Espai MerCAT i la plaça de les Nacions sense Estat són l’indret ideal per celebrar aquesta fira, com demostra l’elevada afluència d’estudiants al llarg d’aquest matí”. Per a la primera edil el certamen posa en valor que “Tàrrega som un referent a les comarques de Lleida quant a oferta educativa en tots els àmbits”. Per la seva banda, Gomà ha lloat la funció que fan fires com Estudies & Treballes per tal de donar a conèixer l’ampli ventall d’estudis i graus que s’imparteixen en un territori, ja que “per al Departament d’Educació és cabdal l’aposta per la formació professional, sobretot del grau mig, perquè ofereix formació tècnica de qualitat, especialitzada i amb una gran inserció laboral”.

La Fira Estudies & Treballes compta amb el suport d’una pàgina web (www.tarrega.cat/fet) on poden consultar-se tots els recursos i materials, junt amb una nova actualització de la “Guia de Recursos i suport a l’educació”, que compta amb el catàleg d’activitat i recursos educatius de 0 a 99 anys en l’àmbit de l’Educació, Ocupació, Emprenedoria, Suport educatiu, Lleure, Social, Ciutadania i participació, Benestar i activitat física, Salut, Cultura i art, Medi ambient i Cura de l’entorn. En el marc de la FET es presenta el nou protocol d’orientació professional de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. Es tracta d’un document dirigit als professionals de l’orientació, ocupació i de l’emprenedoria sobre el nou model d’acompanyament als usuaris que volen formar-se o qualificar-se professionalment.

Més activitats fins demà divendres

La programació continuarà fins demà divendres 10 de març amb propostes adreçades als joves, les famílies, el professorat i altres professionals de l’àmbit de l’educació, l’orientació i l’emprenedoria. Enguany s’ha ampliat el Punt Orienta’t, dedicat a les consultes individuals i en el qual professionals experts en orientació, psicologia i/o psicopedagogia poden realitzar atencions individualitzades de l’alumnat, persones i famílies. A més a més, en aquest espai s’hi pot contemplar l’exposició “Rostres d’una generació”, obra de Júlia López Andreu, estudiant de l’Escola Ondara, que tracta sobre les vocacions i els talents d’una generació de joves de 20 a 25 anys. Completa el punt una segona exposició sobre “Recursos d’orientació, formació i emprenedoria”.

La iniciativa de la FET es va posar en marxa l’any 2021 en format telemàtic. Enguany, el saló repeteix el seu format presencial amb la voluntat d’esdevenir una fira oberta a tota la ciutat i a tot el territori per tal de donar a conèixer l’àmplia oferta formativa i l'ecosistema d'ocupació i emprenedoria de l’Urgell. Amb aquesta finalitat es planteja com un punt de trobada entre tots els i les joves, les persones que volen formar-se, trobar feina o millorar professionalment i les empreses que cerquen talent. El certamen, que en aquesta edició aplega 25 centres, entitats i organitzacions, està organitzat per la Regidoria de Ciutadania, Educació i Treball de l’Ajuntament de Tàrrega i el Pla Educatiu d'Entorn, amb la col·laboració dels departaments d'Educació i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Com a preludi de la fira, aquest dimecres 8-M va tenir lloc la Jornada Speed Networking Internisa, Dones i Empreses Urgell, que va comptar amb la participació d’un centenar de dones joves de la comarca i una dotzena d’empreses del territori. Aquest esdeveniment, impulsat per l’Agencia Catalana de la Joventut i la Xarxa per a l’Ocupació de l’Urgell en el marc del programa europeu INTERNISA, va incloure una xerrada i un taller per tal d’oferir a les participants tècniques per explicar el seu currículum en només dos minuts.