Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós
En el marc del programa ‘Sempre Acompanyats’, la Fundació ‘la Caixa’, l’Ajuntament de Tàrrega i Creu Roja Urgell impulsen l’acció de sensibilització Truca a la porta amb l’objectiu d’involucrar la ciutadania per detectar gent gran en situació de soledat no volguda al municipi. L’acció va començar el passat 1 d’octubre coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.
Les tècniques Gemma Asensio i Laura Gañet han explicat que aquesta acció pretenen donar visibilitat i conscienciar sobre la realitat de la soledat i convertir la ciutadania en agent actiu per detectar nous casos. Així, les persones que pensin que un veí, un familiar o un amic pot patir soledat no volguda, han de potenciar les trucades i facilitar-los-hi ajuda posant-se en contacte amb Creu Roja Urgell (973500679) o mitjançant el telèfon 900223040. Asensio i Gañet han comentat que alguns dels indicis són que “la persona no té ganes de sortir de casa, que acaba de quedar-se vídua i deixa de fer activitats habituals o que es va aïllant”.
L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha celebrat que “tot i la pandèmia de la Covid-19, el programa ‘Sempre Acompanyats’ no s’hagi aturat perquè va dirigit a un col·lectiu molt vulnerable que ha aflorat durant el confinament”. De fet, durant aquest el programa va realitzar unes 60 trucades de possibles persones usuàries i després d’estudiar els casos, van quedar 15 nous usuaris. Des que es va iniciar a Tàrrega l’any 2017, el ‘Sempre Acompanyats’ ha atès a 41 persones grans i ha fet 60 activitats de sensibilització que han arribat a més de 1.500 persones i en què s’han implicat 13 voluntaris i més de 18 entitats del municipi.
Des de la Fundació ‘la Caixa’, Lourdes Baulies ha destacat la importància de “visualitzar la realitat que s’amaga darrere d’algunes portes”. Per a Baulies, “no tot ha estat dolent amb la pandèmia de la Covid, sinó que s’ha creat una xarxa ciutadana d’acompanyament que ha estat una oportunitat per detectar noves persones en situacions de soledat no volguda”.
El programa ‘Sempre Acompanyats’ oferirà diferents activitats durant tot el mes d’octubre dirigides a la gent gran, totes elles adaptades a les mesures de prevenció contra la pandèmia.
Dir també que durant l’any passat, Creu Roja Urgell va atendre 265 persones grans realitzant un total de 4.625 intervencions i va comptar amb 14 voluntaris.
Confinament
Les tècniques Gañet i Asensio han explicat que les activitats realitzades durant el confinament per la Covid van ser molt positives per als usuaris del programa. Entre aquestes hi havia trucades de seguiment telefònic cada dos o tres dies, mandales (molt terapèutiques), exercicis d’estimulació cognitiva, llibres i material per a una alimentació sana o per fer exercici físic... A més van impulsar algunes activitats grupals com trucades telefòniques en cadena, que alguns dels usuaris segueixen mantenint. Segons Gañet i Asensio, per a algunes persones el confinament de la Covid ha estat una “experiència d’èxit” ja que “han deixat de sentir solitud i han millorat després d’adonar-se que tenen salut, que segueixen vives i que la vida continua”.