Un podcast per lluitar contra l'oblit

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

"És important lluitar contra l'oblit per evitar que els fets històrics de la nostra societat quedin en l'oblit", afirma l'historiador local de Tàrrega Jaume Ramon Solé. I això és precisament el que ha fet un dels seus fills, Miquel Ramon, que va aprofitar els mesos de confinament per idear, dirigir, i gravar el guió d'un podcast radiofònic que expliqués el pas de les Brigades Internacionals per la ciutat i que s'estrenarà aquest dijous a l'emissora local Ràdio Tàrrega. Segons Miquel Ramon, "agradarà tant a joves com a persones grans, pel format, perquè tracta sobre la història local, alhora que juga amb la intriga i el dramatisme".

La iniciativa d'indagar sobre aquests fets es remunta a l'any 2011 quan dos aficionats a la història, Joan Trilla Pinós i Jaume Ramon Solé, van descobrir unes fotos a la biblioteca de Nova York sobre la presència de Brigades Internacionals a Tàrrega l'any 1938, en plena Guerra Civil. Aquesta troballa va culminar amb el descobriment de l'enterrament de dos brigadistes al cementiri local sense que ningú tingués constància. El 2018, després d'anys d'investigació, el municipi va retre un reconeixement pòstum als soldats de les Brigades Internacionals en un acte al cementiri de la ciutat. De fet, el podcast se centra en la història de William Digges, un soldat de la XV Brigada Internacional que va morir a Tàrrega en estranyes circumstàncies.

Precisament, aquest podcast, titulat La Quinta Brigada, arriba una dècada després de la descoberta de les fotos. L'alcaldessa, Alba Pijuan, ha afirmat que "es tracta d'un gran projecte que permet treure de l'oblit la història d'aquests brigadistes que van ser enterrats fa més de 80 anys a Tàrrega d'una forma molt accessible tant a les noves generacions com a la resta en un format innovador i diferent amb la seva història i tot el seu context". Pijuan ha afegit que "no podem permetre que aquesta part de la nostra història quedi en l'oblit, hem de donar suport sempre a la recerca i treballar perquè la memòria històrica quedi en coneixement de tothom".

Per la seva banda, la directora de Ràdio Tàrrega, Gemma Peris, ha destacat que "forma part de l'emissió de la ràdio explicar la història de la nostra ciutat i estem encantats de poder participar en el projecte".

El podcast de La Quinta Brigada constarà de sis capítols d'uns 30 minuts de durada cadascun. S'emetrà els dijous a les 20:00 hores a Ràdio Tàrrega i els podcasts també es publicaran el mateix dia a la pàgina web de l'emissora i a les plataformes Ivoox, Spotify i Apple Podcast. A més, compta amb xarxes socials pròpies (@La5aBrigada) i una pàgina web (www.laquintabrigada.cat).