Un treball sobre rondalles de Seròs guanya el Valeri Serra i Boldú

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

La jove Ruth Nolla Bertran de Tarragona (17 anys), estudiant de 2n de Batxillerat, es va adjudicar ahir el guardó corresponent a la 36a edició del premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig amb Quin llamp de rondalles, un treball amb en el qual ha transcrit, editat i estudiat 9 rondalles recopilades a Seròs pel folklorista Josep Fossas.

Nolla va explicar que no té cap vinculació a Lleida, però "gràcies a la URV i la Carme Oriol, vam anar a l'Arxiu Històric de Barcelona i allà vam localitzar aquest corpus rondallístic de Seròs i el vam agafar perquè vam trobar interessant la forma en què estava escrit". Nolla, que s'ha convertit en la guanyadora més jove d'aquest reconegut premi i la primera persona no universitària en aconseguir-lo, ha reconegut que "em va sorprendre, tot i que em va fer molta il·lusió, no m'ho esperava i és un gran honor". El guardó està dotat amb 5.000 euros.

L'acte va recuperar el seu emplaçament habitual, al Teatre Armengol, després que l'any passat es traslladés a la plaça del Dipòsit, a l'aire lliure, i tingués lloc en el marc de les festes locals. Amb tot, es va lliurar amb més de dos mesos de retard per la pandèmia, ja que l'acte estava previst per al 27 de març i es va posposar fins ahir.

L'alcalde, Jordi Estiarte, va destacar que "lliurar un premi de cultura i més d'aquesta entitat sempre em fa molt feliç i més a una persona tan jove i amb la doble coincidència que la meva família és originària de la Granja d'Escarp, a només 7 km de Seròs, localitat d'on la guanyadora ha recopilat uns textos d'un foklorista".

Ttambé es van entregar els premis de les categories infantil i juvenil. L'acte, amenitzat amb l'actuació musical del grup Pixie Dixie, va comptar amb l'assistència de la vicepresidència de l'IEI, Estefania Rufach.