Vallbona de les Monges millorarà els serveis per atreure nous veïns i millorar les condicions dels actuals

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

L'Ajuntament de Vallbona de les Monges vol repoblar el municipi. Entre els primers passos per aconseguir-ho té previst millorar els serveis actuals i crear-ne de nous, tant per atreure nous veïns com per millorar les condicions dels actuals. En aquest sentit, el consistori ha aprovat un pressupost de 1,3 milions d'euros, un dels més elevats de la seva història, dels quals un 57% es destinarà a inversions. L'alcaldessa, Elisabet Riera, ha destacat que "el pressupost d'aquest 2021 s'ha incrementat en més de mig milió d'euros respecte al de l'any passat i les inversions han passat de 227.864 a742.409 euros". Riera ha explicat que "volem potenciar els serveis amb la renovació de l'enllumenat, que també afavorirà el medi ambient (189.663 euros); la renovació de les canonades d'aigua i l'ampliació de sistema d'osmosi (136.077 euros), i la rehabilitació de casal social (264.999 euros), entre d'altres actuacions". L'Ajuntament també té a la venda diferents parcel·les i estudia destinar-ne una d'aquestes a la creació de nous habitatges.

Vallbona de les Monges penalitzarà amb un recàrrec del 50% l'IBI dels immobles d'ús residencial que estiguin desocupats de manera permanent. Així mateix, s'ha creat una taxa per a habitatges inhabitables sense (20 euros) o amb les instal·lacions d'aigua, clavegueram i electricitat (40 euros). La primera edil ha defensat que "donada la problemàtica de les cases deshabitades del municipi i amb l'objectiu de revertir aquesta situació, hem considerat necessari incrementar les taxes en aquests immobles".

Els comptes també contemplen una partida de 5.000 euros per ajudar els autònoms i les petites empreses de Vallbona i Montblanquet a superar la crisi derivada de la Covid. Per pal·liar els efectes de la pandèmia, l'Ajuntament ha optat per no augmentar les taxes i els impostos, de manera que l'increment de la recollida d'escombraries aplicat per Urgell Net l'assumirà el consistori i no repercutirà en els veïns, segons Riera.

Cal destacar que tot i haver augmentat el pressupost, la ràtio d'endeutament és de 44,31%, bastant per sota del 75% fixat per l'Estat.