La variant de la C-14 a Tàrrega, més a prop de fer-se realitat

La Generalitat ha obert la licitació dels estudis previs per a la construcció de la via que ha de permetre descongestionar el trànsit al centre de la ciutat
Imatge d'arxiu de la C-14 al seu pas per Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega
photo_camera Imatge d'arxiu de la C-14 al seu pas per Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega

El Departament de Territori de la Generalitat ha anunciat la licitació per a l'estudi informatiu i l'estudi d'impacte ambiental que marcaran el camí de la futura variant de la C-14 a Tàrrega.

Aquest projecte, llargament reclamat, té com a objectiu principal desviar el trànsit de pas del centre urbà, proporcionant una connexió més fluida amb altres vies importants com l'N-II, l'A-2 i l'LV-2021. Tindrà una longitud estimada de 7,6 quilòmetres i una inversió prevista de 70 milions d'euros.

En l'actualitat, la C-14 veu un trànsit de 6.300 vehicles al dia en el tram abans de Tàrrega, reduint-se a 3.900 vehicles un cop superada la localitat

Reunió de treball del projecte de la variant de la C-14 al desembre del 2023 ©AjuntamentdeTàrrega
Reunió de treball del projecte de la variant de la C-14 al desembre del 2023 ©AjuntamentdeTàrrega

Els estudis en curs han d'analitzar diverses variables, des de l'impacte ambiental fins a les necessitats urbanístiques, incloent-hi el pas pel riu Ondara, la línia de tren, la proximitat a jaciments com el Tossal del Mor i l'Espai Natural Protegit d'Anglesola-Vilagrassa i la connectivitat amb actuals i futurs polígons industrials.

L'alcaldessa Alba Pijuan ha reiterat la importància crítica d'aquest projecte com una "necessitat imperiosa" per a la ciutat. Pijuan també ha alertat de la "convivència difícil" al centre actualment entre vianants, camions i cotxes.

Al mateix temps, des del consistori també destaquen els esforços locals per millorar la seguretat viària com la recent habilitació d'un carril bici i la millora de senyalització per a vianants.