Verdú celebra els 150 anys viscuts al costat de les Germanes Carmelites Vedruna

Redacció | Foto: viladetora.net

Els actes començaran a les 12 del migdia amb una missa d’acció de gràcies a l’Església parroquial de Santa Maria de Verdú. Tot seguit, a la mateixa església, es presentarà el llibre 150 anys. Comunitat de les Germanes Carmelites Vedruna a Verdú 1872-2022. El llibre és un recull de vivències, records i paraules d’agraïment a les germanes, escrit per persones properes a la comunitat. A continuació, a la sala del Castell, es podrà visitar una exposició de fotografies i objectes il·lustratius d’aquests 150 anys. Per acabar es compartirà un petit refrigeri per a tots els assistents.

El dia 27 d’octubre de 1872 va arribar a Verdú la primera Comunitat de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna, ara fa 150 anys. Les germanes es varen establir a Verdú de la mà de la Mare Paula Delpuig de Sant Lluís, seguint el mestratge de la seva predecessora, la Fundadora de la Congregació. Santa Joaquima de Vedruna feia la crida a “formar germanes que abracin totes les necessitats dels pobles en l’educació cristiana de la joventut i al servei dels malalts”.

Al llarg d’aquests 150 anys, a Verdú, les germanes han estat fidels a aquesta crida. En primer lloc, creant una escola per a l’educació de les nenes, durant un temps també es van fer càrrec de l’escola pública del poble. Als anys 70, quan havien de tancar l’escola i perillava la seva permanència a Verdú, van crear la cooperativa de confecció tèxtil VEICO que donava feina i assegurava un sou a moltes dones de la vila. També tenien cura del parvulari i durant molts anys van proporcionar un espai de lleure per als infants: titelles, cinema els diumenges a la tarda, la banda de tambors i cornetes i les majorets. Sempre han col·laborat en les tasques pastorals de la Parròquia: fent catequesi als infants i adolescent, acompanyant els malalts i participant activament en les celebracions.